Sollama Nasıl Yapılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç kullanırken rutin olarak yapılan bir işlem de sollamadır. Sollamanın genel tanımı trafikte önünüzde sizden daha yavaş seyreden bir aracı sol şeridi kullanarak geçmek ve tekrar şeridinize dönmektir. Basit bir tanımı olmasına karşın kurallarına uygun yapılmayan sollamalar trafik kazalarının büyük oranda sebebidir.

Kara yollarında çeşitli şekilde bölünmüş yollar vardır. Bunlar yolların geçtiği coğrafi konuma göre değişiklik gösterir. Ülkemizde tek şeritli, çift şeritli ve üç şeritli yollar bulunmaktadır otobanlarda ise şerit sayısı daha da yükselir.

sollama yasak tabelasıSollama Nasıl Yapılır?

Eğer sollama kararı kesin bir şekilde alınmışsa öncelikle önümüzdeki sollayacağımız araçla takip mesafesi korunmalı ve iç dikiz aynasından arka kontrol edilmelidir. Eğer sizden başka sollama yapan araç yok ise sol sinyal verilerek sollamaya çıkabilirsiniz.(Eğer çift yönlü bir yoldaysanız karşıdan gelen bir araç olmadığına kesin olmanız gerekir.) Aracınızın motor gücüne göre vitesi küçültün ve sollamayı olabildiğince hızlı tamamlayın. Aracı solladıktan sonra dikiz aynasından geçtiğinizi teyit edip şeridinize dönebilirsiniz.

Sollama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle trafiğe yeni çıkmaya başlamış sürücüler için çok zor olan sollama doğru yapılmazsa ölümcül kazalara davetiye çıkarabilir. Doğru sollama için birkaç önemli noktayı aşağıda sıraladık.

  • sollama yasak çizgisiYanda görmüş olduğunuz devamlı çizginin olduğu yollarda sollama yasaktır. Bu durumlarda sollamaya çıkmanız görüşün az olması sebebiyle tehlikelidir.
  • Aracınız düşük hacimli motora sahipse sollamaya çıkmadan önce mutlaka en uygun vitese geçmeniz gerekir. Aksi halde aracınızın yeterli hızlanamaması karşıdan gelen bir araç ile kaza riski oluşturur.
  • Çok virajlı yollarda, bol rampalı yollarda sollama yapabileceğiniz kadar mesafeyi net şekilde boş görmeden karşı şeride geçmemelisiniz.
  • Sollamalarda mutlaka sinyal vererek diğer sürücüleri uyarmalı, gece sürüşlerinde ise tek bir selektör ile önünüzdeki araca sollamaya çıkacağınızın haberini vermelisiniz.
  • Asla sollamaya çıkmış bir aracın peşinden çıkmayın. Olası bir karşıdan araç gelmesi durumunda tekrar şeridinize dönemez ve kaza yapabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir  Göz Kusuru Olan Kişiler Ehliyet Alabilir Mi?

Bu konuda uzun ve tehlikeli yollarda zorunlu kalmadığımız sürece sollama işlemini yapmamalıyız. Sollama sırasında soğukkanlılığımızı korumalı ve riskli hareketlerden kaçınmalıyız.

Küçük bir not olarak da yolun sağından yavaş bir şekilde giden yüklü kamyon ve tırlarda sürekli olarak sol sinyal yanık vaziyette görülebilir. Bunun sebebi kamyon veya tır sürücüsünün size kontrollü bir şekilde geçiş izni vermesidir.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here