Otomobil teknolojilerinin gelişmesi, gece yolculuklarının artması ile aydınlatma teknolojilerinde gördüğümüz birçok yenilik de mevcut.
Yazı Başlıkları(İncele)
Xenon Far Nedir?
1990’lı yıllarda üst segment pahalı otomobillerde rastladığımız xenon farlar günümüzde artık neredeyse her otomobil ile opsiyon olarak alınabilmekte. Xenon temel olarak kokusuz, rengi olmayan bir elementtir. Bir mercek içerisinde tutulan yüksek basınçlı gazın özel bir güç düzeneği ile ateşleme yapılarak aydınlatma yapması sağlanmaktadır.
Xenon ampüller birçok üreticinin istatikleri göz önüne alındığında sıradan halojen ampüllerden neredeyse %55 daha az güç harcamaktadır. Bunun yanı sıra sürücünün görüş açısını 2 katına kadar artırmakta ve gün ışığına en yakın ışığı yola yansıtmaktadır.
Xenon ampüller sanılanın aksine neredeyse otomobille aynı ömre sahiptir. Ortalama bir xenon merceği 15 yıl aynı güçte ışık vermektedir. Ancak olası kaza, darbe gibi durumlarda değişimleri biraz pahalı olabilmektedir.
Bi-Xenon Far Nedir?
Bi-xenon hem uzun hem kısa işlevini tek fardan yapabilen sistemlerdir. Bi-xenon sistemlerinde perdeye benzer bir elektronik motor bulunur ve ışık şiddeti bu sistem ile ayarlanır. Ortalama bi-xenon far motoru 50-60 bin kez çalışabilecek şekilde tasarlanır.
Far Yıkama Nedir?
Xenon farlarda halojen farların aksine ışık dağılmayıp tek bir noktadan çıktığı için far yıkama sistemi zorunlu tutulmuştur. Far yıkama sistemine sahip otomobillerde ön cam yıkama işlemi yapılırken otomatik olarak farlar da basınçlı su ile temizlenmektedir.