Motor çalıştığı esnada, 4 silindire sahip olan motorlarda sırasıyla 1. ve 4. silindir, 2. ve 3. aynı zamanlamada çalışır. Bu zamanlar silindirin ileri ve geri konumlarını gösterir. Bu silindirler krank miline bağlı olup aktarma kısımlarına güç iletir. 4 silindir motorlarda 1 ve 4 numaralı silindirler ilerideyken 2 ve 3 numaralı silindirler geridedir. Mile 180 derece simetrik bir şekilde bağlanabilen 4 adet silindir gürültüsüz ve dengeli çalışır.
Yazı Başlıkları(İncele)
3 Silindirli Motorlar Neden Sarsıntılı Çalışır?
Karbon emisyon şartları göz önünde bulundurulduğunda daha küçük hacimli motorların daha çevreci olduğu ortaya konmuştur. Üretici firmalar da 3 silindirli motorları piyasaya sürmüştür. Motora 4 yerine 3 silindir bağlandığı durumda, bu silindirlerin tam olarak simetrik bir yapıda olamayacağı anlamına gelir. Aynı zamanda da mile 120 derece açıyla bağlanmasını sağlar. Bu sebeple, yanma ve egzoz zamanları arasında tam olarak simetrik bir yapı yerine gecikmeli tepkiler meydana gelir. Örneğin, 1 numaralı silindir yanma gerçekleştirdikten biraz sonra 2 numara biraz sonra da 3 numara yanma gerçekleştirir. Oluşan bu zaman farkı da motorda titreşim ve gürültü oluşmasına neden olur. Bunun yanı sıra, 3 silindir, milin kendi etrafında dönmesiyle itki kuvveti oluşturur. Bu kuvvet de fazladan titreşim ve gürültü meydana getirir.
3 silindirli motorlar neden gürültülü çalışır sorusuna özetle; motordaki silindirlerin 1-3 ve 2.silindir şeklinde ateşleme yapması sebepli sarsıntı ve sesin artış göstermesidir.
3 Silindirli Motorların Avantajları Nelerdir?
3 silindirli motor kullanmanın bazı avantajları bulunur. 3 silindirli motor sayesinde kullanıcıların yakıt tasarrufu yapmasını sağlar. Bunun yanı sıra üç silindirli motorlar aracın ağırlığını azaltır. Bu sayede araç hafif hale gelir ve süratını daha kolay arttırır. 3 silindirli motorlar düşük hacimden yüksek güç üretmek için üretilmiş bir motor çeşididir. Bu sayede ekonomik anlamda da kullanıcılarına yardımcı olur.
3 Silindirli Motorlarda Gürültünün Çözümü
Motorda gürültü kullanıcı tarafından istenmeyen bir durumdur. Bu gürültüyü önlemek için birkaç yöntem bulunur. Gürültüyü yok etmek için eskiden balans şaftı denilen bir parça kullanılmış olduğu bilinir. Bu parça, krank milinin 2 katı hızla dönerek oluşan itme kuvvetininin dengelenmesi sağlar. Fakat, bu uygulamanın getirdiği bazı dezavantajlar bulunur. Bu dezavantajlar artan ağırlıkla birlikte motordan güç çalma ve yakıt tüketimindeki artıştır.
Daha sonraki zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte adına hesaplı dengesizlik denilmiş bir çözüm bulunmuştur. Krank mili, motorda dönen makaraların belirlenmiş noktalarında fazladan ağırlık kullanarak ya da çıkararak gürültüyü azaltmıştır. Silindirlerin bağımsız hareketliliğinden ve ateşleme zamanlamalarının arasındaki boşluklardan dolayı gaz verildiğinde motor kendi ekseni etrafında dönme eğilimi oluşturur. Böylelikle kullanıcıları rahatsız eden bu gürültünün belirli bir bölümü önlenir.
Hangi Araçlar 3 Silindirli Motor Kullanır?
3 silindirli motorlar dünyanın her yerinde kullanılan motor çeşitleri içinde yer almaktadır. Üretici firmaların belirli sebeplerden dolayı tercih ettiği bir ürün olan 3 silindirli motorların kullanıldığı araçlara bakıldığında popülerliği anlaşılmaktadır. 3 silindirli motorlar otomobil, motosiklet ve deniz motorlarına yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu motorların farklı farklı sektörlerde tercih edilmesinin sebebi sağlamış olduğu avantajlardır. Başlıca avantajlarından olan yakıt tasarrufuyla özellikle otomobil sektöründe tercih sebebi olmaktadır.
Volkswagen model araçlarda 1.0 TSİ ve 1.0 benzinli ve 1.2 TDI araçlar
Renault araçlarda 0,9, 1.0 Tce ve 1.0 Sce benzinli motorlar
en sık kullanılan 3 silindirli motorlardandır.