Sovtaj Nedir? Sovtaj Bedeli Ne Demek?

Kasko sigortası yaptıran araç sahiplerinin olası bir kaza (pert) durumunda sık bir şekilde karşılarına çıkan sovtaj, hasar almış malın sigortalı kişinin onayı alınarak satılması işlemidir. Bu işlem içinde sigorta şirketinin giderleri ile kayıp oranını azaltılır. İki şekilde elde edilebilen sovtaj bedeli sayesinde ya sigorta şirketinin ödemesi gereken tazminat düşer. Veyahut, ödemesi gereken tazminatın belirli bir bölümü sovtaj bedeli olarak elde edilir. Sigorta şirketleri için çok önemli olan sovtaj bedeli hesaplama aşamasında bazı durumlara dikkat edilir. Sigortalı kişinin sahip olduğu haklarını bilmesi ve bedele eklenmesi gerekir.

Sovtaj Bedeli Nedir?

Sovtaj bedeli, sigortacılık işlemlerinde hasar almış bir malın satılması ve bunun sayesinde sigorta şirketinin giderinin ve kayıplarının düşürülmesi anlamına gelir. Bu konu sigorta şirketleri için çok dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Bir malın satılması için ilk önce sigortalı kişinin onayının alınması gerekir. Sigortalı kişi onay verdiği takdirde hasar görmüş mal sigorta şirketinin üzerine geçer. Şirket, hasar görmüş malın satın alımıyla uğraşır. Hasar görmüş mal satıldığı takdirde sigorta şirketi ve sigortalı kişi arasında gerekli ödemeler için görüşmeler gerçekleştirilir.

Hasar görmüş malın değerini koruyan bölümleri satıldığında sigorta şirketi bir gelir elde eder. Bu geliri sigorta şirketi sigortalıya ödemesi gereken tazminat bedelinden çıkarır. Çıkarılan bu bedele sovtaj bedeli denir. Sovtaj bedeli hesaplanma aşamasında hasar görmüş malın ilk fiyatı, değeri ve satış sonucunda elde kalan tüm bedeller hesap içerisine katılır.

Örneğin; aracınız bir kaza sonrasında ağır hasarlı hale gelmiş ve sigorta eksperi tarafından pert olarak belirlendi ise, kasko sigortası yapan firmanız size aracın tutarını ödeyecektir. Bu tutarı ödemeden önce ise aracınızı sigorta şirketine devretmeniz gerekecektir.

İlginizi Çekebilir  Güvenli Sürüş Teknikleri İle Kontrol Sizde

Sovtaj Hangi Durumlarda Devreye Girer?

Sovtaj, genellikle ulaşım araçlarına kullanılan bir uygulamadır. Kasko poliçelerinde sıklıkla karşılaşılır. Sigorta şirketleri, hasar görmüş, tamir göremeyecek hale gelen araçların hepsini ya da belli bir bölümünü satış yoluyla elinden çıkartır. Örneğin, rayiç bedeli 100 bin olan kasko sigortası yapılmış bir aracın kazada hasar gördüğü durum ele alınabilir. Bu durumda sigorta şirketi, sigortalı kişiye rayiç bedeli olan 100 bin TL’yi ödemek zorundadır. Ödeme gerçekleştikten sonra hasar görmüş aracın kullanım ve satış sorumluluğu sigorta şirketine geçer. Böylelikle sigorta şirketi ödediği tazminat tutarının bir bölümünü sovtaj bedeli ile karşılar.

Sovtaj Süreci Nasıl İşler?

Kaza sonucu hasar görmüş aracın tamamen ortadan kaldırılması ya da hurdaya çevrilmesinin önüne geçmek için başvurulan uygulamaya sovtaj denir. Bu uygulama hem sigorta şirketleri hem sürücüler hem de araçlar için avantajlı bir uygulamadır. Bu şekilde, atılacak araçların tekrar kullanılabilir duruma getirilmesi sağlanır. Bu da ülke ekonomisine katkı sağlar. Sovtaj süreci iki şekilde ilerler.

  • Bu süreçte öncelikle kasko sözleşmesi olan araç ekspertize girer. Zarar görmüşlük seviyesi tespit edilir.
  • Araç ekonomik olarak iyi durumda ise sigortalı kişiden onay alınır.
  • Onay alındıktan sonra araç sahibi olan kişinin onayıyla aracın piyasadaki değeri incelenir ve araca bir fiyat biçilir.
  • Bilirkişi rapor oluşturur. Eğer raporda aracın tamir edilemez olduğu belirtilirse rayiç bedeli belirlenir. Sigorta şirketi, aracı satışa sunabilme hakkını alır.
  • Hasar görmüş aracın tüm hakları sigorta şirketine verilebilir. Böyle bir durum gerçekleştiğinde sigorta şirketi aracın satışını gerçekleştirebilir. Süreç sonunda da sigorta şirketi aracın satımıyla elde ettiği para miktarını tazminattan düşürüp ödeme yapar.

Sovtaj Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Sigortalı kişinin seçimleri sonucunda satılan ya da sigortalı kişiye verilen hasarlı maldan elde edilen sovtaj bedeli, ekspertiz raporuyla incelenir. Eksper raporuyla bedelin belirlenmesiyle sigorta şirketi sigortalı kişiye belirlenen bedeli öder. Böylelikle sigorta şirketi her iki yolla da kâr eder. Sigortalı kişi aracı kendi elinde bulundurmak isterse sigorta şirketinin ödeyeceği tazminat bedeli azalır. Sigortalı kişi aracın satımına onay verdiği takdirde ise sigorta şirketinin ödemesi gereken tazminat bedelinin belirli bir bölümü sovtaj bedeli olarak elde edilir.

İlginizi Çekebilir  2019 Yılı Ehliyet Alma Süreci

 

 

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here