Yakıt Tasarrufu İçin Neler Yapılabilir?

Alternatif enerji çeşitleri her geçen gün artsa da araçların büyük bir çoğunluğu halen benzin, motorin veya petrol ürünü gazları kullanıyor. Yerine yenileri gelinceye kadar tüketmek zorunda olduğumuz bu yakıtlar, ülkemizde yeterince bulunmadığından ithalatta büyük pay sahibi ve maliyeti de yüksek oluyor.

Araç kullanırken bu maliyeti en aza indirmek hem aracı kullanana büyük tasarruf sağlatacak hem de ülke ekonomisine katkısı olacaktır. Bu nedenle “Yakıt tasarrufu nasıl yapılır?” sorusun cevabı önem kazanıyor.

Yakıt Tasarrufu Nedir?

Yakıt tasarrufu denilince farklı anlaşılmalardan kurtulmak için önce burada geçen yakıt tasarrufu tabirinde hemfikir olunması gerekiyor. Arabanızı kullanmayarak yapacağınız tasarruf veya yakıt tipini değiştirerek yapacağınız tasarruf bu yazının konusu değildir. Yakıt tasarrufundan kasıt, aynı mesafeyi giden aracın tüketiminden yapılacak tasarruftur.

Yakıt Tasarruf Tedbirleri Yakıt Cinsine Göre Değişiklik Gösterir mi?

Günümüz teknolojisinde kullanılan içten yanmalı motorların çalışma prensipleri arasında farklılık bulunmuyor. Ateşleme sistemi, yakıt girişi gibi farklılıklar bulunsa da temel prensip değişiklik göstermiyor. Ancak, araçların kullandığı teknolojinin yeni veya eski olması bazı farklılıklara sebep olabiliyor. Yeni nesil araçlar için anlatılacak yakıt tasarruf tedbirlerinden eski nesil araçlarla uyumlu olmayanlar yeri geldiğinde açıklanacaktır.

Aracın Yeniliği Yakıt tasarrufu Üzerinde Etkili midir?

Elbette yeni araçların tüketimi, aynı özelliklere sahip fakat daha önceki yıllarda imal edilmiş araçlara göre daha az olacaktır. Aracın parçalarındaki yıpranma doğrudan yakıt tüketimini etkilemektedir. Bu durum, aracın bakımından bağımsız olarak gerçekleşmektedir. Zamanla yıpranan silindir ve pistonlar yakıtın yanma oranını mutlaka etkiliyor.

İlginizi Çekebilir  Tüm 2015,2016 Yeni Otomobiller, Ne Ne Zaman Gelecek

Yeni araçlarda yakıt tüketiminin daha az olmasının başka bir sebebi de aracın fabrika çıkışında tüm ayarlarının ideal seviyede olması, filtrelerin temiz olması gibi sonradan düzeltilebilecek hatalardan kaynaklanıyor. Ancak ayarların yeniden yapılması ve yeni filtrelerin kullanımı bu kusuru ortadan kaldırıyor.

Araçlarda Yakıt Tasarrufu İçin Alınabilecek Tedbirler

Hangi yakıtı kullanırsa kullansın tüm araçlar için tasarruf sağlayacak bazı basit tedbirler bulunuyor.

Yakıt tasarrufu için;

  • Aracın periyodik bakımlarının aksatılmaması,
  • Ani hız artışı ve ani fren yapılaması,
  • Lastiklerin mevsime uygun ve basınçlarının düşük olmaması,
  • Araç camlarını açmak yerine havalandırmanın kullanılması,
  • Klima kullanımının asgari düzeyde tutulması,
  • Uygun viteste araç kullanılması,
  • Motor ısıtmaya zaman ayrılmaması hususlarına dikkat etmek gerekiyor.

Tüm araçlar için geçerli olan bu tasarruf kurallarının yanında yeni araçlarda yakıt sistemi sebebiyle aracı boşta kullanmak da yakıt tüketimini artırıyor. Aracın boşa alındığı inişlerde yeni nesil araçlar yakıt girişini otomatik olarak asgari düzeye düşürerek rölantide çalışan araçtan daha az yakıt tüketilmesini sağlıyor.

Eski nesil ateşleme ve yakıt sistemine sahip araçlarda inişlerde vitesin boşa alınması kısmen tasarruf sağlasa da emniyet açısından oluşan riski ortadan kaldıracak düzeyde bir tasarruf sağlamıyor.

Ani hız değişimleri yakıtın bir kısmının motorda yakılmadan atılmasına sebep olduğundan tüketimi artırıyor. Özellikle trafik ışıkları, kavşak ve yaya geçitlerine gelirken ani frenleme yerine baştan uygun süratle gitmek de yakıt tasarrufuna katkı sağlıyor.

Aracın gereğinden yüksek viteste kullanılması yakıtın tam yanmamasına sebep olurken düşük viteste kullanım da devrin gereksiz artışına ve buna bağlı olarak yakıt israfına yol açıyor.

Motorun ısıtılması alışkanlığı geçmişteki teknolojilerin bir gereği olarak görülüyor. Günümüz teknolojisiyle üretilen araçlarda, aracın ısıtılmamasından kaynaklanabilecek yıpranama aracın kullanım ömrünü zannedildiği kadar etkilemiyor.

İlginizi Çekebilir  Yılın İlk Yarısı Otomobil Satışları Açıklandı

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here