Beygir gücü ya da at gücü araçlar ile motorlu arabaların güçlerinin belirlenmesi açısından kullanılmış bir terimdir. Günümüzde motorlu taşıtlar için kullanılmış olan bu terim aslında çok eski tarihlere dayanır.
Tarihi 200 sene öncesine dayanmakta olan beygir gücü ismi, yük taşıma denildiği zaman akıllara attan başka bir şey gelmediğinden doğmuştur. Bundan dolayı da beygir gücü ifadesi net bir şekilde anlaşılamamaktadır ve pek çok kişi tarafından karıştırılır. Örnek verecek olursak 100 beygir gücünde bir araba denildiği zaman 100 tane atın üretmiş olduğu güç aklınıza gelebilir. Aslında beygir gücü anlamı çok daha farklıdır.
Yazı Başlıkları(İncele)
Beygir ile Tork Aynı Mı?
Bu dönemde, beygir gücüyle tork gücü, birbirine olan benzerlikleri yüzünden devamlı karıştırılır. Otomobil üreticilerinin artık tork değerlerine de daha çok vurguda bulunması tüketicilerin aklının karışmasına sebep olmakta. Aslında beygir gücü ile doğru orantılı olan tork gücü birbirinden çok farklı anlamlar ifade etmekte.
Şu şekilde düşündüğümüzde; halter sporu ile uğraşan bir sporcunun gereğinden güçlü ayaklara sahip olması gerekmektedir. Çünkü kaldıracakları onlarca ağırlığın altında ezilmeden, dik durmaları gerekmektedir. Çünkü diz kapakları taşıyacağı yükü kaldıramazsa, sporcunun o yükü kaldırması mümkün olamaz.
Aynı şekilde bir atletin de güçlü ayaklara sahip olması gerekmektedir.
Şimdi, bir soru ile bu konuya açıklık getirelim: Bir halterci ile bir atletin ihtiyaç duyduğu gücün çeşidi, birbiri ile aynı özelliğe mi sahiptir? Tabi ki değildir. Halter sporcusunun sahip olması gereken güç; halteri daha kuvvetli kaldırabilmesine ve halteri daha yükseklere çekebilme ile ilgiliyken; bir atletin sahip olması gerektiği güç, adımlarını daha hızlı ve daha uzaklara atabilme ile alakalıdır. İşte, tork gücü dendiği zaman akıllara; haltercinin ayağının sahip olması gerektiği gücün gelmesi gerekmektedir. Beygir gücü dendiği zaman ise akıllara, atletin ayaklarının sahip olması gerektiği gücün gelmesi gerekir. Tork gücü çekiş kuvvetiyle alakalıdır; beygir gücü ise daha çok hızla alakalıdır. Bundan dolayı; bir kamyonun veya tırın, sedan bir araca oranla daha fazla tork gücüne sahip olması gerekmektedir. Aynı nedenden dolayı, bir yarış aracının, kamyon veya tıra oranla daha güçlü bir beygir gücüne sahip olması gerekmektedir.
Beygir Gücü ile Torkun Farkı
Kısaca, beygir gücü son hıza ulaşmayı tork ise ara hızlanmayı, hızı korumayı sağlayan değerlerdir diyebiliriz. Örneğin;
1.4 TSI 150 hp 250 Nm torka sahip bir motor ile 1.6 Multijet 120 hp 320 Nm torklu motoru karşılaştıralım. Beygir gücü olarak 1.4 TSI yüksek olduğu için son hız karşılaştırmasında 240 km’ye kadar çıkabilir. Bu durum 1.6 Multijet’te 220’de kalmaktadır. Ancak; son vites ve 2500 devirde aynı rampada güce ihtiyaçları olduğunda 1.6 Multijet 70 Nm fazla torku olduğundan ötürü aynı dişli oranları ile hızını kaybetmeden ve hatta hızlanarak o yokuşu tamamlayabilecektir.
Beygir Gücü Yani HP
Beygir Gücünü, en basit şekilde anlatmaya çalışırsak; 75 kilogram ağırlığında olan bir yükün 1 saniyede 1 m hareket ettirilmesi adına gerekli güç oranına denir.
Horse, at, beygir anlamına Power ise güç anlamına gelir. Beygir gücünün temsil edilmesine yarayan “HP” harfleri, Horse Power kelimesinin ilk harflerinden oluşmaktadır.
1 KW Kaç Hp sorusuna yanıt için bu konumuzu inceleyebilirsiniz.
Neden Beygir Gücü?
Herkesin “güç” kelimesinden çıkarmış olduğu anlam başka bir şey olduğu için; farklı bireylerin, üzerinde uzlaşmış olduğu bir “güç” tanımlaması yapılması gerekmekteydi. Buna dikkat etmiş olan James WATT, o esnada halkın iç içe olmuş olduğu atların gücü ile ifade edip, motorun gücünü anlatmaya karar vermiştir.
Beygir Gücü Her Koşulda Tekerleklere Aynı Oranda İletilir Mi?
Motorun iletmiş olduğu bu güç, tekerlere varana kadar birçok değişik yollardan geçtiğinden dolayı(şanzıman, diferansiyel, akslar); aynı güç performansına sahip olan arabalarda; tekerleklere iletilen güçlerin farklı olduğu görülebilir.
Aracın benzinli veya dizel olması, şanzıman vites oranları, baskı balata durumu, otomatik vites ise kullandığı teknoloji ve zemin durumu yere iletilen gücü doğrudan etkiler. Motorun tekerleklere ilettiği güç genellikle dyno adlı test cihazları ile ölçülmektedir.