İçten yanmalı motorlarda buji arızası, yakıt kirliliği, yakıt hattındaki enjektörlerde tıkanma, aktarma arızaları gibi birçok sebepten ötürü tekleme sorunu karşımıza çıkabilir. Sağlıklı bir motorun sürüş sırasında tekleme yapmaması gerekir. Eğer aracınızda böyle bir sorun var ise mutlaka vakit kaybetmeden arızanın kaynağını bulmalısınız.
Yazı Başlıkları(İncele)
Sürekli Olarak Araba Teklemesi
Aracın motor bölümünde bulunan parçaların soketleri hava değişiminden genleşip ya da sarsıntılardan gevşemektedir. Bu parçaların soketlerine dikkat edilmelidir. Bu gevşeyen soketler arabanızın çalışmasında sorun ve devamlı şekilde teklemesine yol açabilmektedir. Bu soketlere ve bağlantılara dikkat edilmelidir. Gevşek soketler yerlerine takılmalı eskimiş olanlar değiştirilmelidir.
En fazla tekleme sorununa neden olan parçalar ise yine ateşleme parçalarından olan buji, buji kabloları, ateşleme bobinidir. Araba bujisi yıpranmış, bozulmuş yani görevini yerine getiremiyorsa eğer zamanında ve yeterli ateşleme yapılamayacağından bu da aracınızın teklemesine yol açacaktır.
Değiştirilmeyen hava filtreleri de araba teklemesine sebep olabilir. Bu sorunlara bağlı tekleme genelde sabit bir hızda giderken görülmektedir. Zaman zaman da temassızlık yapan ateşleme bobini ve akü arasında oluşan geç yanmaya bağlı olarak aracınız tekleme yapabilir. Aniden gaza yüklenildiğinde araç tekliyor ise eğer bu sorun aks boşluğundan veya şanzıman takozundan kaynaklanmaktadır. Aracınızı ani gaz vermelerden uzak durarak kullanarak yavaş gaz vermelerle seyahatinizi sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz ama yine de arızalı aks veya takozun değişimi uzun vadede daha ciddi arızaların çıkmasını engelleyecektir.
Kullanıma Bağlı Tekleme
Manuel araçlarda karşılaşılan bu sorun genellikle yeni araç kullanmaya başlamış, acemi şoförlerde görülmektedir. Gaz ve debriyaj ayarını yapamayan sürücüler, gaza az basma ve debriyajdan ayaklarını hızlı çekme gibi durumlar da arabayı tekletmektedirler. Acemi sürücülerin deneyim kazanıp pedallara daha iyi kontrol etme durumlarında bu problemin ortadan kalktığı gözlemlenecektir.
Eğer acemiyseniz ve gaz-debriyaj ayarında sürekli tekleme yaşıyorsanız alışana kadar gaz pedalına biraz daha fazla basarsanız tekleme ortadan kalkacaktır.
Motor Teklemesi Tamiri Nasıl Yapılır?
ECU sistemine sahip araçlarda arıza tespit cihazı bağlantısı ile teklemenin kaynağı sensör, yakıt kaynaklı oluyorsa bu sorunlar kolayca tespit edilebilir. Diğer yandan bujiler sökülerek durumlarına bakılabilir. Eğer buji ateşleme yapamıyorsa tekleme sorunu olacaktır.
Aracınız dizel ise egr valfi tıkanmış olabilir bu da özellikle hızlanırken aracın teklemesine yol açacaktır.(Bu arıza genellikle egr elektronik olduğundan arıza tespit cihazında görülebilir.)
Bizler Şehirler arası Nakliyat Yapanlar bir firmayız. Bu şekilde güzel paylaşımlarınız için çok teşekkür ediyoruz. Elinize emeğinize sağlık. Uğraş vererek güzel makale yazmışsınız. Bilgileriniz için teşekkür ederiz.