Debriyaj Tokatlamak Ne Demek? Nasıl Yapılır?

Debriyaj tokatlamak genelde drift tutkularının kullandığı bir tabirdir. Dünyada milyonlarca insan drift hayranlığı taşımaktadır ve durum böyleyken ‘‘debriyaj tokatlamak ne demek, nasıl yapılır?’’ sorusu oldukça merak uyandıran ve araştırılan konular arasında yer alır. ‘‘El freni çekmek’’ tabirini hepiniz duymuşsunuzdur ve hatta belki de birçoğumuz denemişizdir. İşte el freni çekmek ve debriyaj tokatlamak hemen hemen aynı mantık üzerine kuruludur. Drift üzerinden konuyu ele alacak olursak statik ve kinetik olarak isimlendirilen sürtünme kuvvetinden meydana gelir. Sürtünme ise otomobil stabil şekilde olduğu yerde durduğunda onu iterek hareket ettirmeniz neredeyse imkansızdır. Ancak otomobil hafif bir ivme kazandığında onu kolayca iterek hareket ettirebilirsiniz. Kinetik ve statik arasında olan fark bu duruma sebebiyet vermektedir. Kinetik sürtünme ise statik sürtünme görece daha az bir kuvvettir. Drift mantık olarak bu şekilde gerçekleşmektedir.

Otomobil seyir halindeyken el frenini çektiğiniz anda tekerler sıkışmaya maruz kalırlar. Böylece dönen tekerleklerin bir an da kilitlendiğini görmüş olursunuz. Bu frenleme ani yapıldığında ise kilitlenen tekerlekler sürtünme etkisiyle kaymaya başlar. Bu kayma olayı başladığı andan itibaren aracın sürücüsü el frenini tekrardan indirse dahi araç kayma devam eder. Drifte çekilen el freninin hemen akabinde aracın kayarak yol alması bu şekilde gerçekleşmiş olur. Bu çalışma prensibinin tersi uygulandığında ise debriyaj tokatlama işleminden bahsetmiş oluruz.

Debriyaj Tokatlama Nedir?

Araç hareket halindeyken debriyaj pedalına bastığınız esnada motor ile tekerlekler arasında ki güç bağlantısını kesmiş olursunuz. Motorda üretilen güç artık tekerleklere iletilmez. Böylece motor ile tekerleklerin birbirine uyguladığı kuvvet ortadan kalkar, debriyaj ikisinin arasında bulunan bağlantıyı keser.

İlginizi Çekebilir  Mazot Filtresi Ne Zaman Değişir? Değişmezse Ne Olur?

Seyir halindeyken aracın debriyaj pedalına bastıktan daha sonra da gaz pedalına basarsanız motora herhangi bir yük binmez ve böylece devir de otomatik olarak hızlıca artar. Devir yükseldiğinde ise aracın gücü ve torku o derece artış gösterecektir. Ancak belli bir devire ulaştığında ise tekrardan bu kez devirde düşüş gerçekleşir.

Debriyaj tokatlama teriminin tam olarak mantığına değinecek olursa örneğin; 100 ila 2000 devir arasında aracınızı kullanıyorsunuz debriyaja bastınız fakat sağ ayağınızı gaz pedalından da çekmediniz. İşte böyle bir durumda devir üzerine yük binmediğinden devir ani ve hızlı şekilde 3000’lere 4000lere fırlayacaktır. Tork ve güçte böylece hızlıca artmış olacak. Bu esnada debriyajdan ayağınızı hızlıca kaldırdığınızda yüksek güce ve torka ulaşmış motor hızlıca tekerleklerle bağlantı kuracaktır. Kısaca vurgulamak gerekirse motorda biriken yoğun güç ani şekilde tekerleklere ulaşacak ve bu esnada tekerler asfalttan ayrılarak hızlıca kaymaya başlayacak. Gerçekleşen bu işlemde ayağınızı hızlıca debriyajdan çekme işlemine ‘‘debriyaj tokatlama’’ deniyor.

El frenini çekerek tekerleri durdurmaya çalışırken kaymasına neden olunuyorsa, elde edilen ekstra gücün sayesinde de yine tekerlerin kayma durumu gerçekleşmiş olur. ‘‘Yanlama’’ tabirini duymuşsunuzdur, eğer yaptığınız işi gerçekten biliyorsanız anlattığımız talimatlara uyarak sizlerde asfalt üzerinde yanlayarak bir sürüş deneyimi elde edebilirsiniz. Dikkatli olmanız gereken durum ise ters ve yanlış bir hareket ile de maalesef aracınız kendi etrafında dönmeye başlar ve size spin attırır.

Neden Debriyaj Tokatlama İfadesi Kullanılır

İlk başta kulağa ilgin gelen ‘‘debriyaj tokatlama’’ ifadesi neden kullanılmakta olduğu insanlar arasında merak konusu olmuş durumdadır. Şöyle ifade etmeye çalışalım; yukarıda ki bölümlerde anlattığımız gibi debriyaj pedalı ani bir hamle ile ayağınızı basarak kaldırdığınız da, eliniz ile bir yere hızlıca vuruyor gibi bir izlenim bırakıyor. Bu simin sebebi de bundan dolayıdır.

İlginizi Çekebilir  Zorunlu Trafik Sigortası Nedir? 2019 Fiyatları

Debriyaj Tokatlama Zararlı Mı?

Debriyaj pedalına basarken motor devrinin rölantiden yüksek olması yüksek hızla dönen volan dişlisinin baskı plakasını aşındırmasına ve çok ısıtmasına neden olur. Sürekli yapılmadığında ciddi bir zararı olmaz ancak normal kullanımda dahi debriyaj tokatlama yapmak yakıt tüketimini artırır ve debriyaj balatasının erken aşınmasına neden olur.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here