Fren Pedalı Sertleşmesi – Fren Şişmesi Neden Olur?

Otomobillerde fren sistemi westinghouse adı verilen parça vasıtası ile motor gücünü kullanarak pedaldaki gücü yükselterek tekerleklere iletir. Frene basıldığında westinghouse tarafından yükseltilen basınçla fren hidroliği balatalara baskı yapar ve frenleme gerçekleşmiş olur.

Fren Pedalı Sertleşmesi

Piyasadaki neredeyse tüm araçlarda disk fren sistemi bulunur. Kısaca bu sistemi anlatacak olursak; tekerleklere bağlı bir fren diski ve fren pedalının hareketine bağlı diske baskı uygulayan fren balataların diske baskı uygulaması ile çalışan sistemdir.

Temelde sürtünme ile çalışan bu sistem, eğer aracınız spor bir araç değilse ve hava soğutmalı, seramik fren disklerine sahip değilse uzun frenleme sonrası özelliğini yitirecektir. Metal parçaların en büyük handikapı da yüksek sıcaklıklarda birbirlerine tutunamamalarıdır. Örneğin yokuş inerken viteste kalıp motor freni ile inmek yerine vitesi boşa alıp frenle inmek frenlerinizi ciddi ısıtabilir. Çok sık fren kullanımı durumunda fren hidroliği de ısınacak ve akışkanlığı azalacaktır. Bu durumda da fren pedalının tepkisi azalacak, pedal sertleşecektir. Bu konu ile ilgili yokuşu neden çıktığımız vitesle inmeliyiz yazımızı okuyabilirsiniz.

fren sertleşmesi neden olur

Fren Şişmesi Neden Olur?

Genel olarak, fren hidroliğinizin eski olması, fren pedalına çok yoğun basmanız sonucu disk ve balataların ısınması, araçtaki bir sorun sebebiyle westinghouse’a yeterli basıncın gitmemesi nedeni ile fren şişebilir.

En çok karşılaşılan fren şişmesi sebebi ile rampa aşağı inişlerde aracın boşa alınması sonucu oluşmaktadır. Özellikle lpg’li araçlarda sensör kaynaklı vs. düşük devirlerde ani stop etme görülebilir. Bu durumda fren sistemine yeterli vakumun gitmesini engelleyerek fren pedalının sertleşmesine (şişmesine) sebep olur.

Fren pedalının sürüş sırasında sertleşmemesi için;

  • Mümkün olduğunca motor frenini kullanmalısınız.
  • Fren diski ve balatalarınızın kondisyonunun yeterli seviyede olduğuna emin olmalısınız. Çok ince disk ve balatalar çok daha çabuk ısınacağından daha çabuk fren şişmesine sebep olacaktır.
  • Eğer aracınız lpg’li ise vs. asla sürüş sırasında boş viteste seyretmemelisiniz. Aksi halde motor stop edebilir ve fren pedalı bir anda sertleşebilir.
İlginizi Çekebilir  Gergi Bilyası Nedir? Neden Ses Yapar?

Fren Pedalı Boşluğu Neden Olur?

Yukarıda da anlattığımız gibi fren pedalına basıldığında hidrolik yüksek basınç ile balatalara iletilerek yavaşlama sağlanır. Burada EBD(Electronic Brake Distribituon) adı verilen sistem fren yükünün dört tekere de uygun dozlarda verilmesini sağlar.

Fren pedalına bastığınızda hemen aracınızda yavaşlama gerçekleşmiyorsa yani pedalda boşluk var ise;

  • Fren hidroliğiniz azalmış olabilir.
  • Fren balatalarınız veya fren diskiniz çok aşınmış olabilir. Bu durumda daha fazla hidroliğin fren hortumlarına iletilmesi gerekeceğinden pedalda boşluk olacaktır.
  • Fren sisteminde hava kalmış olabilir. Fren diski veya balatası değiştiğinde hava alınma işlemi yapılmazsa fren pedalında boşluk oluşabilir.
Yazı Özeti
Fren Pedalı Sertleşmesi
İçerik
Fren Pedalı Sertleşmesi
Açıklama
Fren pedalı birçok sebepten sertleşebilir. Ancak genellikle ısınma veya motorun stop etmesi sebebiyle fren pedalı sertleşmektedir.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here