Motorun Rodajı Nasıl Yapılır? Rodaj Nedir?

Özellikle sıfır araç alanların çok duyduğu bir tabirdir “rodaj” kelimesi. Fransızca “rodage” kelimesinden gelen bu kavram “hareketli parçaların alışma süreci” olarak Türkçe’ye çevrilebilir. Yazımıza ilk olarak rodajı açıklayarak başlayalım.

Rodaj Nedir?

İçten yanmalı motorlar birçok hareketli parçadan oluşur. Silindirler, segmanlar, subaplar vs. dakikada 3000-5000 kez hareket ederek birbirlerine temas etmeden aralarındaki yağ tabakası ile çalışırlar. Yeni motorlarda bazen üretim aşamasındaki problemlerden vs. motorda parçalar arası boşluklar gerekenden az olabilir. Bu şekilde motorun yüksek devirlerde kullanılması da yoğun aşınmaya ve motor ömrünün azalmasına sebep olabilir. Bu sebeple özellikle ilk 2000-3000 kmde motorun çok zorlanmaması, hareketli parçaların birbirine “alışması” için rodaj yapılması önerilir.

rodaj nedir

Rodaj Nasıl Yapılır?

Sıfır kilometre aracınızı aldığınızda veya motorunuzu yeni parçalar ile rektefiye ettirdiğinizde segman ve pistonların birbirine alışması için bir süre rodaj yapmanız önerilir. Rodaj süresi genellikle 2000 veya 3000 km yeterli görülmektedir. Bu süreçte;

  • Motor devrini çok yüksek tutarak sürüş yapmamak.(Dizel araçlarda 3000 devir, benzinli araçlarda 4000 deviri geçmemek)
  • Soğuk motorda yüksek devirlere çıkmamak(Motor soğukken yağ yeteri kadar akışkan değildir. Bu da aşınmayı ciddi oranda artırır.)
  • İlk çalıştırmada 30-45 saniye motoru rölantide bekletmek.(Bu sayede motor yağı motorun tamamını dolaşmış olacaktır.

Kısaca motorun çok ısınmasını sağlayacak yüksek devir, dipgaz gibi faaliyetlerden rodaj süresince kaçınmalı, nispeten sakin sürüş yapmalısınız. Böylece motorunuzun ömrü çok daha uzun olacaktır.

Sıfır Arabanın Motoru Nasıl Açılır?

Sıfır araç nasıl kullanılmalı, yeni araç rodajı nasıl olmalı gibi sorulara yukarıdaki anlattığımız yönergeleri cevap olarak gösterebiliriz. Aracınızda 3000 km’ye kadar motoru zorlayıcı faaliyetler yapmamanız motor ömrü açısından faydalı olacaktır.

İlginizi Çekebilir  Özürlü Aracı Kimler Kullanabilir? Engelli Araç Şartları

Bilinenin aksine yeni motoru çok yüksek devirlerde kullanmak o motorun açılmasını değil ciddi oranda aşınmasına sebep olacaktır. Aracınızın rodaj süreci bittikten ve yağ sıcaklığınız ideal sıcaklığa geldikten sonra yüksek devirlere çıkmanızı öneriririz.

Hangi Motorlara Rodaj Yapılır?

İçten yanmalı motora sahip benzinli veya dizel tüm motorlarda rodaj yapılması gerekir. Her ne kadar artık üreticiler çok yüksek hassaslığa sahip robotlar ile motor üretimi yapıyor olsa ve rodajın gereksiz olduğunu belirtiyor olsa da aracınızı uzun ömürlü kullanmak için tüm motorlara rodaj yapmanızı önermekteyiz. Elektrikli otomobillerde ise rodaj yapmanıza gerek yoktur.

Motorsiklet Rodajı Nasıl Yapılır?

Otomobillerde yapılan rodaj tekniği aynı şekilde motorsikletler için de geçerli. İlk 2-3 bin km’de yüksek devirlere çıkılmaması, ani hızlanmalardan kaçınılması ve soğuk motorda motorun zorlanmaması şeklinde motorsiklet rodajı yapılabilir.

Diğer Motor Parçalarının Rodajı

Her ne kadar yazımızın ana konusu motor rodajı olsa da lastik, debriyaj sistemi, fren gibi parçalarda da rodaj yapılması gerekmekte.

  • Eğer aracınızın baskı balatasını değiştirdiyseniz ilk 500 km ani kalkış, patinaj gibi parçayı zorlayıcı durumlardan kaçınmalısınız. Aksi halde volan ile baskı balata tam olarak uyum sağlayamayabilmekte.
  • Fren diski, fren balatası değişiminde de ilk birkaç yüz km gerekmedikçe ani frenden kaçınmak gerekiyor. Balata ve diskin yüzeyleri birbirine uyum sağlamadan yüksek sıcaklığa ulaştığında özelliğini kaybedebiliyor.
  • Lastik değişimi sonrası sıfır almış olduğunuz lastiklerin yola alışması üzerindeki üretim katmanının atılması için ani manevralar, sert frenlerden kaçınmak uzun süreli kullanım sağlamanız için önemli.
Yazı Özeti
İçerik
Motorun Rodajı Nasıl Yapılır?
Açıklama
Yeni araçlarda ve rektefiye olan motorlarda ilk birkaç bin km motorun çok zorlanmaması gerekir. Bu süreçte rodaj adı verilen parçaların birbiri ile alışması sağlanır.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here