Devir Saati Nedir, Nasıl Çalışır, Neden Çalışmaz?

Aracın ideal bir sürüşle kullanılması yanında yakıt tasarrufunun sağlanması ve araçtan daha iyi bir performans sağlamak için önemli göstergelerden biri olan devir saati, tüm motorlu araçlarda yer alan elemanlardan biridir.

Basit işlevine karşın sürücünün motor devri hakkında bilgi sahibi olmasına yarayan bu saat, sürüş tekniğinin aracın devrine göre değiştirilerek performans elde edilmesinde önemli bir role sahiptir.

Devir Saati Nedir?

Araçların motor kısmındaki krank milinin dönmesiyle birlikte çeşitli çizelgeler ile aracın düşük, normal veya yüksek devirde çalışıp çalışmadığı hakkında sürücünün bilgilenmesini sağlayan sayaca devir saati adı verilir.

Doğrudan aracın ideal bir sürüşe geçmesini sağlamasa da sürücüye bilgi vermesi nedeniyle, sürücünün yapacağı sürüş değişikliği sayesinde aracın ideal devirde sürüşünün gerçekleşmesinde yol gösterici göstergelerden biridir. Zira aracın ideal devrinin dışında sürülmesi başta aracın performansını ve yakıtını olumsuz yönde etkilerken, uzun vadede motorun daha fazla yıpranmasına neden olacaktır. Bu nedenle sürücüler mutlaka devir saatini dikkate alarak sürüş tekniğini buna göre değiştirmeli ve aracı ideal devir aralığında kullanmaya dikkat etmelidir.

Sürücü devir saatini veya aracın motorundan gelen zorlayıcı sesi dikkate alarak, aracın vitesini yükseltmek suretiyle krank milinin belirli süre aralığında ideal şekilde çalışmasını sağlar. Böylelikle motor rahatlayarak, verilen gaza göre daha iyi bir performansta çalışması sağlanarak, aynı zamanda yakıt tasarrufu da elde edilmiş olur.

Arabada Devir Saati Nereye Bağlanır?

Arabada devir saati, motorun krank mili ile bağlantılı bir şekilde aracın göğüs gösterge kısmına sürücünün görebileceği bir noktaya takılmaktadır. Krank milindeki bağlantı sayesinde eş zamanlı olarak milin dakika/devir sayısına bağlı olarak aracın çalışmasını gösterecektir.

İlginizi Çekebilir  Volvo Otobüsler Yaya ve Bisikletleri Algılayabilecek

devir saati nasıl çalışır

Devir Saati Nasıl Çalışır?

Eski devir saatleri araçlarda km saatine benzer bir yapıda çalışırken yeni nesil saatler, motorun ateşleme sistemi üzerinden alınan sinyaller sayesinde çalışmaktadır. Farklı birçok çeşidi bulunan devir saatlerinde, krank miline yapılan bağlantı sonucunda krank milinin dakikada dönmesi gereken devirden daha fazla dönüş sağlaması sayaç ile ekrana yansıtılmaktadır. Bunun sonucunda sürücü ya gazı kesmeli ya da özellikle yokuş aşağı inerken vitesi yükselterek motorun ideal çalışma seviyesine ulaşmasını sağlamalıdır.

Araç hızlı giderken bir anda vitesin küçültülmesi de krank milinde yığılmaya sebep olacağı için, devir saatinin ibresi veya dijital göstergesi yükselecektir. Bu nedenle aniden küçük viteslere geçmek, aracın başta krank mili olmak üzere motor aksamlarına zarar verecektir. Yüksek hızda giderken önemli bir tehlikeyi önlemek için gereken haller dışında, araç bir anda çok düşük viteslere çekilmemelidir.

Motorun belirtilen şartlarda zorlanması durumunda analog saatlerde ibre sağ tarafa yükselmek suretiyle kırmızı çizgilere gelecektir. Saatte bulunan kırmızı çizgiler aracın devrinin zorlandığını ve vites yükseltilmesi gerektiğini işaret ederken, ibrenin sol kısımda olması ise aracın ideal devir aralığında çalıştığını gösterir. Aynı durum dijital saatlerde rakam ile gösterilmekte ve aracın devrine göre aralıklar bulunmaktadır.

Dizel araçlardaki gösterge çoğunlukla 6.000 devire kadardır. Benzinli araçlara bakıldığında ise göstergenin 8.000 ya da 9.000 devir sayısının olduğunu görebilirsiniz.

Dizel Motora Nasıl Bağlanır?

Devir saatleri dizel ve benzinli araçlara göre farklılık göstermektedir. Eğer aracınız dize ise piyasada dizel araçlara uygun devir saatleri bulunmaktadır. Bu saatlerin en önemli özellikleri mazot pompasından hareket ediyor olmalarıdır. Genellikle şarj dinamosunda devir saati çıkışı mutlaka bulunmaktadır. Herhangi bir sorunla karşılaşmamak için devir saati dizel motora bağlama işlemleri uzman elektrikçiler tarafından yapılmalıdır.

İlginizi Çekebilir  Tesla, Uber ile Karşı Karşıya

devir saati neden çalışmaz

Neden Çalışmaz?

Devir saatlerinin çalışmama nedenleri arasında gösterilebilecek, pek çok sorun sayılabilir. Bunların başında bağlantı sorunları gelmekle birlikte, kullanılan devir sayacının araç özellikleri ile uyumlu olmaması da olabilir. Her devir saati her araçta çalışmayacağı gibi, montaj aşamasında yapılacak bağlantı alanları da farklılıklar gösterebilmektedir.

Diğer yandan doğru bağlantı olmasına rağmen, saatin bozuk olması gibi sorunlarda saatin çalışmamasının doğal bir sonucu olarak karşımıza çıkabilir.

Devir saati nedir? içeriğimizin ardından “En iyi lastik markaları hangileri?” başlıklı içeriğimizi de okumanızı öneririz.

2 YORUMLAR

  1. Selam benim 1993 model opel vectra a kasa arabam var devir saatim çalışmıyor birçok elektirikciye götürdüm devir saati akımı nereden alıyor bulamadılar kesim olarak bilen varsa yardımcı olunursa çok sevinirim bu araba devir saati akımını neredwnaliyor

    • Merhaba,
      Devir saati krank sensöründen hareket alarak çalışır. Marş motoruna yakın bir yerde yer alan küçük bir sensördür.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here