Son dönemlerde üretilen neredeyse tüm araçlarda standart olarak start-stop sistemi sonrası birçok kişi “start-stop sistemi zararlı mı?” sorusunu merak ediyor.
Start-stop sistemi genel olarak; içten yanmalı motora sahip otomobillerin trafik ışığı, kısa duraklamalar gibi zamanlarda stop etmesi ve hareket edileceğinde tekrar çalışmasıdır. Amaç, otomobilin hareket etmediği süreçte motorun gereksiz çalışmasını engellemek ve egzoz, emisyon değerlerini düşürmektir. Ayrıca çok şehir trafiğinde kullanılan rotalarda start stop sistemi yakıt tüketimini de düşürebilir.
Günümüzde artık standart donanım olarak sunulan start-stop’un bu yazımızda artılarını ve eksilerini anlattık.
Yazı Başlıkları(İncele)
Start-Stop Sisteminin Artıları
Start-stop sisteminin artılarını anlatacak olursak;
- Trafik ışıklarında vs. araç stop eder ve siz tekrar debriyaj veya gaz pedalına basana kadar motor çalışmaz. Bu sayede beklerken motor sesi, titreşime maruz kalmazsınız.
- Araç bekleme durumundayken motor çalışmayacağından egzoz gazı salınımı olmaz. Bu sayede egzoz emisyon değerleri daha da düşecektir.
- Motorlar rölanti devrinde de yakıt tüketimi yaptığı için özellikle uzun trafik ışıkları olan bir şehirde yaşıyorsanız yakıt değerlerinizde düşüş olacaktır.
Start-Stop Sisteminin Eksileri
Her ne kadar birçok artısı olsa da start-stop sisteminin birçok negatif yönü de var. Bunlar;
- Motor, her yeniden çalışmada marş motoru tarafından döndürülmelidir. Bu da marş motorunun ömrünün normal araçlara göre daha kısa olmasına neden olabilir.
- Birçok start-stoplu araçta turbo bulunur. Ancak uzun yolda vs. ışıkta durduğunuzda devreye giren bu sistem motordaki yağlamayı da durdurur. Bu da turbo ömrünü azaltabilir.
- Start-stop sistemine sahip araçlarda özel akü bulunur. EFB tip akülerin ömrü normal akülere göre biraz daha düşük ve fiyatları ciddi oranda fazladır.