Otomotiv teknolojisinin ilerlemesiyle her gün yeni bir teknoloji görmekteyiz. Son zamanlarda da artık birçok araçta kullanılan ve iyi sonuçlar veren start-stop sistemi nedir? Nasıl çalışır gibi soruları bu yazımızda yanıtlıyoruz.
Yazı Başlıkları(İncele)
Start Stop Nedir?
Start-stop sistemi orta segment araçlarda genellikle opsiyonel olan üst segmentlerde dahili gelen bir donanımdır. Sistemin çalışma prensibi; araç trafikte beklerken, yol kenarında motor çalışır şekilde dururken harcanan enerjiyi minimuma indirmek, karbonmonoksit gazı salınımını minimuma indirmek için motorun çalışmasını durdurmaktır.
Start Stop Nasıl Çalışır?
Sistem araç ışıkta durduğu zaman manuel ise vites boşa alındığı an motoru kapatır ve debriyaja dokunulduğu an motoru 1 saniye gibi bir sürede çalıştırır. Otomatik şanzımanlı araçlarda ise ayak frenden kaldırıldığı an motor çalışır. Sistem direksiyon yarım turdan daha fazla döndürüldüyse, aküde ve marş motorunda sorun yoksa ayrıca aracın herhangi bir yerinde arıza yoksa otomatik olarak çalışacaktır. Ayrıca bazı modellerde emniyet kemeri takılı olmadığında da sistem çalışmamaktadır.
Start-stop sistemine sahip otomobillerde, diğer araçlardan farklı bir marş motoru kullanılmaktadır. Start-stoplu araçlarda marş motoru her zaman kendini şarj eden bir alternatör kullanıyor ve böylece birçok yaygın görüşten farklı olarak aracın marş motoruna zarar vermez.
Start-stop sistemi kullanıcının şehir içi kullanımına ve dur kalk oranına göre değişmekle birlikte yakıt tasarrufuna katkı sağlamaktadır.
Start Stop Aküleri
Start stop sistemine sahip otomobillerde farklı bir akü kullanılır. AGM adı verilen kuru aküler ile çalışabilen sistemde akü ömrü diğerlerine oranla daha kısadır. Ortalama bir start stop sistemine sahip arabanın aküsünün 2 yılda bir değişimi tavsiye edilir.
Start Stop Marş Motoruna Zarar Verir Mi?
Sisteme sahip olmayan motorlara oranla belki 10 kat daha fazla çalışan start stoplu marş motorları, standart dışı bir üretime sahiptirler. Üreticiler parçanın çalışma sıklığına göre normal marş motorlarına oranla daha dayanıklı şekilde tasarlamakta ve ömrünü neredeyse motor ömrü ile eşdeğer olarak belirtmektedirler.
Start Stop Çalışmıyor
Bazı durumlarda otomobillerde start-stop sistemi devre dışı kalabilir ve yol bilgisayarında arıza kaydı çıkabilir. Bu donanımın devreden çıkmasının birçok sebebi vardır;
- Otomobilin elektrik sisteminde bir kaçak vs. olması. Sonradan elektronik cihaz eklenmiş olması.
- İklim koşullarının çok soğuk veya sıcak olması sebebiyle klima sistemlerinin yoğun çalışması.
- Aracın aküsünün eskimiş olması ve yeterli voltajı verememesi sebebiyle sistemin kendini korumaya alması.
- DPF temizliği başlaması veya temizliğin tamamlanamaması.
Start-Stop Etiketli Motor Yağları
Birçok markanın ürettiği yağlarda kullandığı bu etiket start-stop sisteminden çok sürekli dur-kalk trafiklerde motorun aşınmasını minimuma indirmeyi amaçlar. Bu etikete sahip motor yağları, düşük devirde de iyi yağlama sağlamakta ve motorun ömrünü korumaktadır.