Arka Cam Rezistans Tamiri Nasıl Yapılır?

Arka cam rezistansı, otomobillerde sürüş güvenliğini sağlamak amacıyla üretilen bir güvenlik sistemidir. Kış aylarına girerken arka cam rezistans tamiri nasıl yapılır sorusu araç sahipleri tarafından sıkça sorulmaktadır. Soğuk havalarda ya da kış mevsiminde araçların arka camlarının buğulanarak sürüş güvenliğinin tehlikeye atılmasını önler. Tüm otomobillerin arka camlarında enine sırayla çekilmiş ince çizgiler hepimizin dikkatini çekmiştir. İşte bu çizgiler aslında bir ısıtıcı mekanizma olup araçların arka camlarında oluşacak buğuyu ve buzlanmaları çok etkili bir şekilde önler.

arka cam rezistansı

Arka Cam Rezistans Neden Bozulur?

Rezistanslarda kullanım sonucu zamanla arızalar meydana gelebilir ve arka cam rezistansının arızalanması durumuna çözüm aramaya başlarız. Kış aylarında sürücülerin ve tüm yolcuların güvenliğini sağlayan bu sistemin arıza yapması birçok sebebe bağlı olabilir. Arka cam rezistansı arızasının ortaya çıkma nedenlerini sizler için sıralıyoruz:

  • Otomobilin arka camında bulunan rezistansın tel sisteminin kopma ya da hasar alma gibi durumlar sebebiyle rezistans bozulabilir. Bu durum en sık karşılaşılan arıza sebeplerindendir.
  • Rezistansın çalışabilmesi için bir sigorta sistemine bağlı olması gerekir. Bu sigorta sistemi arızalandıysa rezistans çalışmayacaktır.
  • Rezistansın bağlı bulunduğu tesisatta arıza durumunun meydana gelmesi de yine rezistansın çalışmamasına neden olacaktır.
  • Diğer bir neden ise rezistans sisteminin bağlı olduğu kablonu bir nedenden dolayı gevmiş olması da rezistansın arızalanmasına ve çalışmasına sebep olacaktır.

Araba Arka Camı Rezistans Tamiri Nasıl Yapılır?

Rezistans tamiri genelde kolay bir şekilde ve kısa zamanda tamir edilir. Fakat bazı tamir edilemez durumlarda maalesef mevcuttur. Eğer rezistans tellerinin çok fazla hasar alması gibi durumlar varsa bu sistemin tamiri yapılamaz ve aracın arka camı yenisi ile değiştirilir.

İlginizi Çekebilir  Araba Segmentleri Neye Göre Belirlenir?

Rezistansın bozulduğunu anladığınızda atmanız gereken ilk adım rezistansın bağlı olduğu sigortaların kontrolünü sağlamanızdır. Bazen araç sigortaları da tıpkı ev sigortaları gibi atabilir. Atan sigortaya müdahale edilir ve rezistansın çalışması sağlanır. Eğer sigortalarda bir problem olmadığı anlaşıldı ise de kontrol kalemi ya da voltmetre yardımıyla arka camdaki rezistansa giden kabloların kontrolü sağlanır. Eğer kopukluk veya herhangi bir aksaklık söz konusuysa tamiri gerçekleştirilir. Ancak kablolarda da bir sorunun olmadığı öğrenilir ise otomobilin arka camında yer alan rezistansın tellerinde bir takım kopmalar oluşmuştur. Çok sayıda telin kopması ya da aynı anda hasar alınması bezen tamiri mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkarabilir. Makul ölçüde bir kopma varsa kopan kısmı dikkatlice tespit ettikten sonra internetten dahi alabileceğiniz bir tamir setiyle bu sorunu kendinizde çözebilirsiniz. Bu tamir setinin içerisinden çıkacak iletken boya benzeri bir maddeyi rezistansın kopmuş olan kısmına dikkatlice sürerek tamir işlemini birkaç dakika içerisinde sonlandırabilirsiniz. Tabii sorun daha ciddi ise işinin uzmanı bir ustadan yardım almanızı öneririz.

Rezistans Tamiri Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arka cam rezistansı tamiri yapılırken kendinizin tamir yapamayacağı durum gerçekleşmiş olabilir. Rezistans tamiri sırasında dikkat edilmesi gerekenler kısmı gerçekten oldukça önemlidir. Tam olarak kavrayamadığınız durumlarda kendinizin tamiri denemesi belki de arka camın yenisi ile değişmesine neden bazı durumlar meydana getirebilir. Kendinizden emin değilseniz işin uzmanı bir ustadan yardım almanız gerektiğini bilmelisiniz.

Tamiri kendiniz tamir seti ile gerçekleştiriyorsanız bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.  Bu setin içinden çıkan gümüş sırlı boyanın iletkenliğinin üst seviyeye çıkması için kullanmadan önce iyice çalkalamalısınız. İşlem bittikten sonra ise kurma süresinin 5 ila 6 arasında sürdüğünü bilmelisiniz. Kuruma gerçekleşirken arka cam buğu çözücü rezistansın kesinlikle çalıştırılmaması gerekir. Kurutma işleminin daha hızlı olmasını isterseniz de fön makinesi ile kuruma süresini kısaltabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Şase No ile Hasar Kaydı Sorgulama

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here