Sis lambasının kullanımının adından da anlaşılacağı üzere basit bir mantığı vardır: Sisli ve görüşün azaldığı hava şartlarında yolu aydınlatmak. Ancak trafikte birçok yanlış kullanımla ister istemez karşılaşıyoruz.
Şimdi gelin sis farlarının nasıl kullanılması gerektiğine bakalım:
Yazı Başlıkları(İncele)
Sis Farı Nedir?
Arabalarda far teknolojilerinin gelişmesi ile artık sis farları neredeyse gereksiz bir “aksesuar” olarak görülmeye başladı. Mevcut seri üretim otomobillere baktığımızda arka sis farları tüm donanım seviyelerinde standart olarak sunulmakta. Görüşün çok düştüğü yollarda vs. otomobilin fark edilebilmesi için güçlü bir ışık kaynağı olan arka sis farları, tıpkı emniyet kemeri gibi tüm araçlar için zorunlu bir donanım. Genellikle sadece sol tarafı yanan bu uyarı ışıkları Avrupa araçlarında çift taraflı yanabilir halde üretilebiliyor. Ön sis farlarına geldiğimizde gelişen otomobil farları sebebiyle aydınlatmaya pek katkısı kalmayan bu donanım artık üreticiler tarafından otomobilin satışını hızlandırma, baz donanımdan farklı olduğunu hissettirme gibi amaçlarla sunulmaya devam ediyor.
Bazı yeni otomobillerde ise sis farı yerine gündüz otomobilin fark edilmesini sağlayacak led sürüş farları tercih edilmekte. Beyaz renk ışık veren bu farlar özellikle yoğun güneşli havalarda trafikte araçların görülebilmesine olanak veriyor.
Sis Farı Nasıl Kullanılır?
Sis farı kontrolcüsü genellikle ana farlardan farklı bir düğme ile kontrol edilir. Ancak park farlarını(bazı otomobillerde kısa farlar) açmadan sis lambalarını aktif edemezsiniz. Aynı şekilde eğer ön sis farları var ise o aktif edilmeden arkadakiler çalışmaz. Ayrıca kısa farlar kapatıldığında sis farları da otomatik olarak kapanacaktır.
Arabanın Sis Farları Nasıl Açılır?
Otomobillerin sis farı Fransız araçlarında koldan, Avrupa araçlarında ise genellikle sürücü tarafındaki bir butondan açılabilmektedir. Bu kısımdan arka sis farı ve ön sis farı kolayca açılabilir. Bazı araçlarda arka sis lambası, ön sis farı açılmadan aktifleşmemektedir. Ayrıca kısa farlar kapatıldığında otomatik olarak sis lambaları da kapanmaktadır.
Sis Farı Ne Zaman Açılır?
Sis farları görüşün çok kısıtlı olduğu durumlarda kullanılmak üzere üretilmiştir. Genellikle sis, yoğun yağmur ve kar yağışında daha iyi görüş alanı yaratmaya yardımcı olur. Birçok ülkenin trafik kurallarında sis farı kullanımı ile ilgili olarak “görüş açısının 100 metrenin altına düştüğü durumlarda arka sis farı kullanımı zorunludur” bilgisi yer alır. Tabii ki görüşün çok düştüğü ve sürüşün tehlikeli olduğu koşullarda bir süre duraklamak en doğru hareket olacaktır.
Sis Farları Nerede Açılmamalıdır?
Görüşün sorunsuz olduğu durumlarda özellikle arka sis farları kapatılmalıdır. Seyir farlarından daha parlak olan bu ampüller arkadaki sürücünün gözlerini yoracaktır.
Arka sis farlarının açık havada kullanılmasının en büyük tehlikesi ise fren lambalarını kamufle etmesi ve olası bir kazaya davetiye çıkarmasıdır.
Yağmurlu Havada Sis Farları Açılır Mı?
Diğer bir nokta ise, yağmurlu havalarda sis farı kullanımı görüşü artırmayacağı gibi yoldaki su sebebi ile yansıma yapacak ve diğer sürücülerin yolu görüşünü engelleyecektir. Sis farlarının sadece çok düşük görüş koşullarında açılmasını tavsiye etmekteyiz.
Park Lambaları Ne Zaman Kullanılır?
Park lambaları aracınızı karanlık bir yol kenarına vs. park ettiğinizde diğer sürücüler tarafından fark edilmek amacı ile yakılır.
Bazı alman otomobillerinde kontaktan anahtarı çıkardıktan sonra sinyal kolunu sola veya sağa çekerseniz o tarafın park lambaları açık kalacaktır.
Sis Farında Ampül Renginin Önemi
Sis farı donanımı ile fabrikadan çıkan neredeyse tüm otomobillerde sis ampülleri sarı renktir. Bunun sebebi ise sisi tek kırabilen rengin sarı olmasıdır. Sis lambasına xenon, led veya başka renkte takılan ampüller olası bir görüş kısıtı durumunda görevini yerine getiremeyecek ve sürüşü tehlikeye atacaktır.
Ayrıca xenon sis farları muayenede ağır kusur sayılmaktadır.
Arka Sis Farı Hangi Renk
Birçok araç sahibinin dikkatini çekmiştir. Arka sis farları çok parlak bir ışık verir. Üreticiler araçların düşük görüş koşullarında da fark edilebilmesi için fren lambalarına eşit güçte ampülleri sis farlarında kullanırlar. Arka sis farları kırmızı renktedir.
2019 Sis Farı Cezası
Trafik kurallarına göre gerekli olmayan hava koşullarında sis farı açık gezmek cezası olan bir ihlaldir. Görüş probleminin olmadığı havalarda sis farı yakmanın cezası 2019’da 108 Tl olarak belirlenmiştir. Ceza erkan ödendiğinde 81 TL olarak ödenebilmektedir.