Özel Plaka Nedir? Nasıl Alınır?

2019 Güncelleme: Geçen yıl noter ile araba alım satımlarında yapılan değişiklik ile artık noterden plaka talebinde bulunabiliyor ve anında size sistem bir plaka atıyor. O plakayı istemezseniz emniyet müdürlüğüne başvurup 5-15 bin tl bir tutar ödeme yapıp özel plaka alabiliyorsunuz. İsim, şirket bilgisi yazdırmak istediğiniz plakalarda ise yöntem hala bu yazımızdaki şekilde.

Yollarda bazen rastlayabiliyoruz. İl kodu ve sağdaki kodun arasında isim veya şirket ismi yazan plakalar mevcut. Peki nedir bu plakalar, nasıl alınır?

Şahıs için alınmış özel plaka

Özel Plaka

Özel plakalar yada tam adı ile ad soyad veya unvan içeren plakaları almak aslında sanıldığı kadar zor bir işlem değil. Mavi özel plaka, İsim soyisim plaka olarak adlandırılan istediğiniz plakayı sorguladıktan ve kullanılmadığına emin olduktan sonra il trafik müdürlüğüne gidip talep belirtiliyor. Daha sonra ise şirket için gerekli evraklar(kaşe vs.), şahıs ismi için ise kimlik belgesi gerekiyor.

İsim Soyisim Plaka Nasıl Alınır?

Özel plaka hizmetinin sabit bir ücreti yok. Her yıl memur maaşına yapılan zam ile doğru orantılı olarak artıyor. Zama göre yürürlükte olan ücreti bulmak için ise memur maaş katsayısı x 10.000 + KDV (%18) formülü kullanılmakta.

Özel Plaka Ne Kadar?

Örneğin Temmuz-Aralık memur maaş katsayısı 0.069445 olsun. 0.69455*10.000=694,45 TL oluyor buna +%18 kdv de eklersek 125 lira kdv ile birlikte 819.45 TL yıllık özel plaka vergisi ortaya çıkmakta. Bir de başlangıçta 30 TL gibi bir plaka bastırma bedeli bir defaya mahsus olmak üzere alınıyor. Özel plaka yıllık vergisi zamanında ödenmediğinde ise ciddi faiz eklemeleri yapılmakta.

özelplaka
Şirketler için alınmış bir özel plaka

Özel Plaka Nasıl Alınır?

İsim soyisimli plakaların dışında özel harf ve sayı kombinasyonları ile plaka almak istediğinizde de birçok prosedürle karşılaşıyorsunuz.

İlginizi Çekebilir  Kontak Kilitlenmesi Neden Olur? Çözümü

Özel plaka almak için diğer bir yazımızda da anlattığımız keyfi plaka değişikliği adımları geçerli. Almak istediğiniz plakayı sahibinden veya Emniyet Müdürlüğünden satın alarak tekrar satış gerçekleştirmek şartı ile aracınıza takabiliyorsunuz.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here