Hararet Göstergesi Neden Yüksek Gösterir? Normal Hararet Değeri

Aracın hararet durumunu araç sürücüsüne bildirmeye yarayan ikaz bildirim işaretine hararet göstergesi denir. Hararet göstergesinin olması gereken değerden yukarıda ya da aşağıda olduğunda hararet müşürü, termostat veya motorda ki hararet durumunda bir problem ortaya çıkmış demektir. Aracın bakımla doğru ve zamanında yapılmalı ve doğru sürüş teknikleri uygulanarak araçlarda gerçekleşebilecek hararet durumları en aza indirilebilir. Hararet göstergesi neden yüksek gösterir? Hararet göstergesinin normal değeri kaç olmalı birlikte göz atalım…

Hararet Göstergesi Neden Yükselir?

Eğer aracın motoru hararet yaptıysa ikaz göstergeleri arasında yer alan hararet göstergesi yükselerek sürücülere durumu bildirir. Hararet göstergesi yükselme sebebinin en net cevabı ise motorun hararet yapmış olduğudur. Bu durum karşısında gösterge hemen ikaz işaretini verir. Hararet göstergesi yükselmesi tüm motorun ve ona bağlı birçok parçanın da tehlikeli şekilde ısındığı anlamına gelir. Karşılaşılan hararet yapma durumuna karşı bir tedbir alınmazsa istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Sürüş sırasında gerçekleşen hararet yapma durumu ise en tehlikeli durumlardandır ve böyle bir durum ile karşı karşıya kalırsanız çok dikkatli olmalısınız. Nasıl müdahale edilmesi gerektiğini bilmiyorsanız kesinlikle motora hiçbir müdahalede bulunmamız gerekiyor.

Hararetin Ortaya Çıkma Nedenleri

Tüm araçlar enerjilerini depolarındaki yakıtlar ile sağlarlar. Elde edilen enerji ile araçlar hak et etmelerine olanak sağlayan güce kavuşurlar.  Havayla birlikte yanan yakıt enerjiye dönüşürken ortaya bir ısı çıkar. Normal bir çalışma esnasında bile motor bu şekilde ısınır. Tabii araçlarda motor soğutma sistemleri bildiğiniz gibi mevcuttur. Motor soğutma fanı ve motor soğutma suyu gibi teknolojiler bu işlem için kullanılır. Ancak motoru soğutan parçalarda bir sorun söz konusu ise istenmeyen sıcak seviyelerine motor ulaşır, böylece motor ve motorun parçaları tehlikeli derecelere yükselir.

İlginizi Çekebilir  Araba Park Ederken Viteste Bırakılmalı Mı?

Ortaya çıkan tehlikeli ısı ile motor hararet yapar ve hararet göstergesi ile de durum sürücüye iletilir. Hararetin ortaya çıkma nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz; devirdaim pompasında yaşanabilecek muhtemel bozulmalar, soğutma suyunun problem oluşturacak şekilde azalmış olması, vantilatör kayışının kopması sonucu vantilatörün işlevsiz hale gelmesi, soğutma fanında gerçekleşen arızlar sebebiyle, hararet müşüründe meydana gelen bozulmalar ve hararet göstergesinin bolmuş olması.

Hararet Göstergesi Normal Değeri Kaç Olmalı?

Benzinli ve dizel araçların hararet göstergesinin olması gereken değeri konusunda ayrı değerlendirildiğini düşünen sürücüler vardır. Ancak hem benzinli hem de dizel araçlar için hararet göstergelerinde yer alan ibrenin 85 ila 90 derece aralığında olması hararet konusunda araçta bir problem yaşanmadığını ifade etmektedir. Yine benzinli ve dizel araçlarda hararet göstergesinde yer alan ibre 90 derecenin üzerine çıkarsa bu aracın hararet yaptığı anlamına gelmektedir. Dikkatli olmanız gereken durum ise aracın hararet göstergesindeki ibre 120 dereceyi işaret ediyorsa hararet seviyesi araç için en tehlikeli sınırlara ulaşmış demektir. Böyle bir durum yaşandığında maalesef silindir kapağında çatlaklar meydana gelebilir, silindir kapağı contasının yanarak zarar görmesine sebebiyet verebilir ve hatta motorun dahi yanma durumu söz konusu olabilir

Trafiğin yoğun ve sıkışık seyrettiği zamanlarda dizel araçlarda hararet göstergesinin 90 derecenin üzerine çıktığı belli aralıklarla gözlemlenebilir. Hararet 90 dereceniz üzerine çıktıktan belli bir müddet sonra kendiliğinden iniyorsa bu trafikten kaynaklı bir durumdur ve telaş etmenize sebebiyet verecek bir durum yok demektir. Fakat trafikten kaynaklı bir sebepten dolayı gösterge 90 derecenin üzerinde ise ve norma seviyelere dönmüyorsa acın mutlaka bir servise görünmesi gerekmektedir.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here