Tüvtürk tarafından otomobillerin egzoz sisteminin yönetmeliğe uygunluğunun kontrol edilmesine egzoz muayenesi adı veriliyor. Hususi otomobillerde her 2 yılda bir hem genel hem egzoz muayenesi yapılırken sıfır araçlarda durum biraz karışık.
Yazı Başlıkları(İncele)
Sıfır Araçlarda Egzoz Muayene Süresi
Araçlarda muayene süresi ilk tescil(satın alınma) tarihinden 3 yıl sonradır. Sonraki muayene işlemleri ile 2 yılda bir yaptırılmalıdır. Egzoz muayenesinin ise yönetmelikte 2 yılda bir yapılma zorunluğu araç sahiplerinde kafa karışıklığına yol açmakta. Özellikle artık ruhsatta muayene belgesinin olma zorunluluğunun kalkması ve egzoz pulunun farklı bir belge ile verilmesi işi iyice zorlaştırıyor.
Sıfır alınan otomobillerin egzoz muayenesi süresi genel muayene bitişine kadardır. Yani aracınızı aldıktan sonra 3 yıldır. Yakın zamanda yapılan bir yasa değişikliği ile aracın muayeneden geçmesi için egzoz pulu olması şartı ortadan kalksa da tespiti halinde cezası mevcuttur.
Yeni araçlarda egzoz muayenesini aracınızın ruhsatta yazan muayene tarihinde yaptırmanız gerekmektedir.
Egzoz Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılır?
Yukarıda da anlattığımız gibi sıfır araçlarda ilk sefere mahsus 3. yılda yapılan egzoz muayenesi sonraki yıllarda iki yılda bir yapılmalıdır. Güncel yönetmeliklere göre artık egzoz muayenesinin olmaması araç muayene işleminde ağır kusur olarak değerlendirilmemektedir. Ancak olası bir trafik çevirmesinde egzoz muayenesinin olmadığının tespiti durumunda cezai işlem uygulanacak ve araç trafikten men edilecektir.
Egzoz Muayene Ücreti 2020
2020 yılında güncellenen fiyatları ile egzoz emisyon kontrolü ücreti 65 Tl olarak belirlenmiştir. Birçok yetkilendirilmiş özel serviste egzoz muayenesi kolayca yaptırılabilmektedir. Tüvtürk istasyonlarına göre daha sakin olan bu servislerde işlemi kolayca yaptırmanız mümkün.
Yakın zamanda ağır kusur olmaktan çıkan egzoz pulunun olmamasının trafikte tespiti halinde 1895 TL egzoz muayenesi olmama cezası ödemeniz gerekecektir.
Egzoz Muayenesi Neden Yapılır?
Fosil yakıtlar ile çalışan içten yanmalı motorlar hava ile yakıtı karıştırarak hareket enerjisi elde eder ve sonrasında egzoz sisteminden artık gazları havaya gönderirler. Üreticiler bu artık gazların zararını azaltmak için katalizör, dizel partikül filtresi gibi teknolojiler geliştirmiştir. Ayrıca Egr ile motorun yanma sıcaklığı azaltılarak emisyon değerleri düşürülmektedir.
Otomobillerin ürettiği zararlı gaz değerlerini(emisyon) denetlemek amacı ile egzoz emisyon ölçümü yapılır. Ölçüm sonrasında alınan değerler o otomobilin belirlenmiş sınırlarının üzerinde ise araç muayeneden geçemez.