Benzinli araçlara yapılan lpg dönüşümü yakıt tasarrufu yapmasının yanında birçok arızaya da sebep olabiliyor. Motor içerisindeki sensörler veya lpg sistemindeki arızalar sebebiyle benzinde çalışan araç lpg de tekleme gaz yememe sorunları gösterebiliyor. Bu yazımızda arabanın lpg’de çalışma sebeplerini anlatacağız.
Yazı Başlıkları(İncele)
Araç Lpg’ye Geçmiyor
Arabanın benzinde sorunsuz çalışırken lpgde stop etmesi, teklemesi birçok parçanın arızasından kaynaklanabilir. Aşağıda bu durumun sebeplerini görebilirsiniz.
Lpg regülatör basıncı düşmesi
Şayet LPG’nin regülatör basıncı düşerse ilk olarak regülatörün arızalı olabileceği problemi gelmemeli. Bilgisayara bağlayıp regülatör üstünde bulunan basınç ayar vidasıyla basınç oranını istenilen düzeye ayarlayarak regülatör basıncından ötürü yaşanan benzinden gaza geçmeme sorununun önüne geçebilirsiniz. Şayet regülatör basınç ayar vidasıyla ayarını yaptığınız zaman düzeyde rastgele yükselme meydana geliyorsa regülatörün komple değişmesi gerekebilir.
Map sensörünün kaynaklı problemler
Şayet lpg map sensöründe arıza varsa regülâtörden gelen basıncın algılanamaması sebebiyle motor beynine yanlış veri gönderilir. ECU map sensöründen gelen düşük basınç sinyali sebebiyle motorun gaza geçmesini engeller. Map sensörü sebebiyle yaşanan düşük basınçta ilk başta kontrol etmeniz gereken yer map bağlantı hortumları olmalıdır. Bu hortumlarda çatlak, delik vs. olup olmadığını inceledikten sonra sensörü değiştirmelisiniz. Aksi halde oldukça pahalı olan bu sensörü boşuna değiştirmiş olabilirsiniz.
Enjektör arızası sebebiyle benzinden gaza geçmeme
Arabalarda bulunan LPG markalarının bazılarının yazılımlarında otomatik olarak enjektör arızası meydana gelirse gaza geçmesini engelleyen sistemler bulunur. Başka bir deyişle otomobil hiçbir biçimde gaza geçmez. Tek takım LPG markalarında ise dik devirde yaşanan LPG enjektörlerinde yanlışlık olursa otomobil otomatik olarak benzine geçer. Enjektörden ötürü LPG’ye geçmeme benzeri sorun meydana gelirse benzin ve dizel enjektörlerine göre ucuz olan arızalı lpg enjektörlerin değişimi önerilir. Özellikle lpgde tekleme gaz yememe problemi genellikle arızalı enjektörlerden meydana gelmektedir.
LPG sistemindeki fiziksel arızalar
Arabanızda şayet ECU ya da LPG’nin elektrik tesisatında meydana gelen kablolarda kopukluk ya da oksitlenme benzeri sorunlar var ise anında halledilmelidir. LPG tankından başlayarak ön tarafa gelen bakır boruda ezilme ya da tıkanıklık olması basıncın düşmesine sebep olur. Bu sebeple araba benzinden gaza geçmiyor ise ilk olarak tesisatın gözle kontrolünü öneririz.
Termostat Arızası Sebebiyle Motorun LPG’de Çalışmaması
Lpg sistemlerindeki tüm parçalar lpg ecusu olarak adlandırılan parçaya bağlıdır ve yakıtın gönderilmesi vs. bu parça ile yapılır. Ayrıca lpg’nin çalışması için motor suyunun belirli dereceye ulaşmış olması gerekir. Aracınızın termostatı arızalı ise motor suyu özellikle kışın çok geç ısınacak ve bu sebeple lpg beyni aracın lpg ile çalışmasına müsade etmeyecektir.
Kışın kaloferin geç ısıtması, yakıtın çok artması ve benzinden lpgye geçmeme sorunlarınız var ise mutlaka termostatı kontrol ettirmelisiniz.