Chip Tuning Hakkında Tüm Merak Ettikleriniz

Son yıllarda çok popüler hale gelen ve birçok araç sahibinin merak ettiği chip tuning uygulamaları ile ilgili merak ettiklerinizi bu yazımızda derledik.

Chip-tuning Nedir?

Chip tuning işlemi genel olarak otomobilin motor kontrol ünitesini(ECU) modifiye etmek olarak tanımlanabilir. Bu işlem özel donanımlara sahip kurumlar tarafından profesyonelce yapılmaktadır. Burada yetkili teknisyenler bilgisayar veya özel bir cihaz ile aracın Onboard Diagnostic Port(OBD) soketine bağlanmakta ve güncellenmiş motor yazılımını yüklemektedir. Yarım saat gibi bir sürede gerçekleşen bu işlem aynı şekilde geri alınabilmektedir.

Diğer bir chip tuning işlemi yazılımın haricinde motor beynine ekstra bir kontrolcü eklenmesi ile gerçekleştirilir. ECU’nun yakınlarına eklenen küçük bir çip ile motor yazılımı anlık olarak değiştirilebilir. En yaygın olarak görüleni cep telefonu uygulaması ile kontrol edilebilen sistemlerdir. Yeni üretilen birçok otomobilde artık sürüş modu seçiminin yapılabildiğini düşündüğümüzde bu sistemin güncel modellerde çok da gerekli olmadığını söyleyebiliriz.

Chip Tuning İşleminin Faydaları

Bu soruya beygir ve tork değerlerinde artış isteği olarak cevap vermek mümkün. Seri üretim otomobillerin neredeyse tamamı fabrikadan çıkarken bir takım kısıtlamalar ile son kullanıcılara teslim edilir. Emisyon değerleri, düşük yakıt tüketimi gibi sebeplerden üreticiler motorların gücünde yazılımsal değişiklikler yapabilir. Bu kısıtlamalar da herhangi bir mekanik donanım ile değil, motor beyni tarafından yapılmaktadır.

Aracınız ile seyir halindeyken ECU, motorun çalışması için birçok işlem yürütür. Yanma odalarına gönderilecek hava/yakıt karışımı ve oranı, ateşleme zamanı, turbo basıncı gibi değerler motor beyni tarafından ayarlanır ve doğrudan performansı etkiler.

İlginizi Çekebilir  Devir Saati Nedir, Nasıl Çalışır, Neden Çalışmaz?

Chip-Tuning Yakıt Tasarrufu Sağlar Mı?

Chip-tuning işlemi turbo destekli dizel motorlarda %10’a kadar yakıt tasarrufu sağlayabilir. Bunun sebebi ise yazılımsal değişiklik sonucu motorun düşük devirde daha fazla tork üretmesidir. Motorun düşük devirde çalışması hem motorun ömrünü artıracak hem de yakıt sarfiyatını azaltacaktır. Tabi bu işlemlerin uzman ellerde gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Motor Performansına Etkisi Var Mı?

Motor yazılımı değişikliği sayesinde tüm içten yanmalı motorlarda güç artışı elde edilebilir. Örnek vermek gerekirse; yaklaşık 600 TL’lik bir yazılım ile 2007 model Ford Mondeo 2.0 TDCI modelinde ekstra 24 hp güç ve buna bağlı olarak 61 nM tork artışı elde edilebilir. Daha yüksek bütçeler ve farklı motor teknolojileri ile güç artışlarını daha yukarı çıkarmak mümkündür.

Down-Sized(Düşük Hacimde Yüksek Güç Üreten) Motorlarda Kullanılabilir Mi?

Ülkemizde ve dünyada emisyon değerlerini azaltmak amacıyla düşük hacimden yüksek güç üreten turbo destekli motorlar oldukça sık kullanılıyor. Down-sized otomobillerde de güvenilir firmalarca chip-tuning işlemi yaptırılabiliyor. Uzmanlarca oluşturulan yazılımlar motor değerleri göz önüne alınarak yapıldığı için bir sorun yaşanma olasılığı oldukça düşük.

Konu ile ilgili Superchips firmasının sahibi Jamie Turvey’in sözlerinden alıntı yaparsak; “Chip-tuning işlemi motorda herhangi bir zorlanmaya sebep olmuyor. Yapılan değişiklikler motor sıcaklığı, özelliklerine göre özel olarak oluşturuluyor. Ayrıca birçok otomobil üreticisi aynı motoru farklı doanım seviyeleri ile farklı güçlerde sunuyor.”

Örnek olarak, Seat Leon ve Volkswagen Golf’ün 1.4 TSI motorda 122 ve 150 HP versiyonlarında güç farkı yazılım ile sağlanmaktadır.

Chip Tuning Fiyatları 2019

Chip tuning fiyatları, otomobilinizin modeli ve motoruna, yaptırmak istediğiniz yazılım seçeneğine göre farklılaşmaktadır. Örneğin dizel otomobillerde yazılım değişikliği daha kolay yapılmakta ve buna bağlı olarak uygun fiyatlı olmaktadır.

İlginizi Çekebilir  Otomatik Şanzıman Türleri Nelerdir ?

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here