Fren hidrolik yağı, fren sisteminde yer alan parçaların oksitlenmesini engelleyen, parçaların sürtünmesi esnasında ortaya çıkan yüksek sıcaklığa dayanıklı bir yağdır. Fren hidrolik yağının temel işlevi hidrolik sistemi rahatlatarak daha kolay ve doğru çalışmasını sağlamaktır. Birçok alanda kullanılan fren hidrolik yağının kullanım alanlarını ve merak edilen konulardan biri olan fren hidrolik yağı boyaya zarar verir mi sorusunun cevabını içeriğimizde derledik.
Öncelikle fren sistemi nasıl çalışır bunu kısaca özetleyelim;
Aracınız çalışırken fren pedalına bastığınızda, westinghouse adı verilen fren merkezindeki diyaframa baskı uygularsınız. Motordan gelen hava basıncı ile westinghouse bu basıncı yükseltir ve kaliperlere hidrolikleri gönderir ve yavaşlama gerçekleşir. Frenleme süresi uzadıkça hidroliğin maruz kaldığı ısı artar.
Yazı Başlıkları(İncele)
Fren Hidrolik Yağı Boyaya Zarar Verir mi?
Fren hidrolik yağı boya için güçlü bir çözücüdür. Dolayısıyla boya ile teması halinde çizilme, kavlama ve boya atması gibi ciddi zararlar verir. Öyle ki oto boyamacılar zaman zaman tiner yerine hidrolik yağı da kullanabilmektedir. Hidrolik yağ değişimi esnasında aracınıza yağ bulaştıysa en hızlı şekilde tazyikli suyla arabanızı yıkamalısınız. Aksi durumda yağ kuruduğunda aracınızın boyasını kökünden sökecektir.
Özellikle fren hidroliği değişimi yapılırken hortumlardan tahliye edilen hidrolik sıvıları janta ve lastiğe temas edebilir. Her ne kadar kauçuk ile doğrudan tepkimeye girmiyor olsa da, fren hidroliği alaşım jantlardaki boyayı sökebilmektedir.
Hidrolik Yağı Lastiğe Zarar Verir mi?
Hidrolik yağı ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de jantlara temas etmesi. Arabanın boyasında olduğu gibi jantlarla temas etmesi halinde de boya kavlamalarına neden olur. Ancak araba lastiği için herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
Ancak hidrolik sıvısının lastiğe temas ettiği yerde lekeler oluşabilir ve bu lekeler tazyikli su ile yıkama olmadan geçmemektedir.
Fren Hidrolik Yağı Ömürlük Mü?
Yanlış bilinen otomobil terimlerinden birisi de “ömürlük yağ”. Hiçbir sıvı ömürlük değildir ve belirli bir süre sonra işlevini yerine getirememeye başlar. Fren hidrolik yağı da kullanıldıkça içine nem almaya başlar ve kaynama noktası düşer.
Öyle ki standart bir otomobilin hidrolik kaynama derecesi 300 derece iken 3 yıl kullanım sonrası 180 derecelere düşebilir. Bu durum da bir dağ inişi gibi frenlerin sık kullanıldığı rotada fren pedalının şişmesine ve ciddi bir kazaya neden olabilir.
Fren hidroliği değişimi ile ilgili detaylı bilgiyi bu yazımızı inceleyerek edinebilirsiniz.
Fren Hidrolik Yağı Nerelerde Kullanılır?
Arabaların hidrolik sistemlerinde kullanımı ile bilinen fren hidrolik yağı, aslında birçok alanda kullanılmaktadır. Pres makinaları, robot mekanizmaları, ağır makinalar gibi üretim alanları başta olmak üzere tarım makinaları, gemi ve uçak gibi sistemlerde de kullanılır. Köprü mekanizmaları, baraj sistemleri ve madencilik alanlarında da hidrolik yağı kullanılmaktadır.