Araba lastikleri ve jantlar yerle en çok temas eden kısımlar olduğu için hızlı bir şekilde kirlenir. Jantları tazyikli suyla yıkamak basit kirleri giderir ancak yağ, zift ve pas gibi jantlara işleyen kirleri çıkarmak zordur. İçeriğimizde jant temizliği nasıl yapılır, jant parlatma, en iyi jant temizleyici deterjanlar ve jant temizleme yöntemleri ile ilgili bir rehber hazırladık.
Yazı Başlıkları(İncele)
Jant Temizliği İçin Kullanılması Gereken Malzemeler
Jant temizliği için piyasada sabun, şampuan ve kir çözücü benzeri birçok ürün bulunuyor. Bu ürünler arasından en iyi jant temizleyici ürünü bulmak zorlu olabilir. Zira jant temizleyicilerin büyük çoğunluğu kimyasal maddeler içerdiği için jantları çizebilir veya arabanızın lastiğine zarar verebilir. Zararsız jant temizleyici ürün olarak araç şampuanı, jant temizleyici sprey, evde kullanılan limon özlü bulaşık deterjanı ya da arap sabunu kullanmak faydalı olacaktır. Ancak uzun süredir temizlik yapmıyorsanız ve zift gibi zor çıkan kirlerle karşı karşıyaysanız ya da jant parlatma yapmak istiyorsanız lastiğe temas ettirmeden porçöz, cif ve aspirin gibi kimyasal ürünleri de kullanabilirsiniz. Temizlik ürünü dışında jant temizliği için gerekli malzemeler şunlardır;
- Sıcak su: Temizliğe başlamadan önce jantlara sıcak su dökmek hem jantlara tutunan tozları akıtacak hem de temizliği kolaylaştıracaktır. Kullanacağınız suyun çok kaynar seviyede olmamasına dikkat etmelisiniz.
- Sünger: Jantların üstünü ovmak için kullanacağınız sünger yumuşak olmalıdır. Süngerin telli arka kısmını kesinlikle kullanmayın, jantlarınız çizilebilir.
- Yumuşak uçlu fırça: Jantın orta kısmını sünger yardımıyla ovabilirsiniz. Oval köşeleri temizlemek içinse yumuşak uçlu bir fırça satın alıp çok fazla bastırmadan deterjanı dağıtmalısınız.
Jant Temizliği Nasıl Yapılır?
Jant temizliği için yukarıda belirttiğimiz ürünleri hazırladıysanız temizlik aşamasına geçebilirsiniz. En iyi jant temizleme yöntemi için şu adımları takip edin;
- İlk olarak jantları su ile yıkayıp üzerinde biriken toz ve pislikleri akıtın. Bu aşamada sünger ya da fırça kullanmanız gerekmez. Direkt olarak ılık suyu jantlara dökün.
- 2-3 litrelik bir sıcak su kovasının içine kullanmak istediğiniz şampuan, arap sabunu ya da farklı bir deterjanı döküp süngerinizi suya daldırın.
- Sünger ile jantlarınızın üstünü iyice ovalayın. Kimyasal içeren ürünleri kullanıyorsanız lastiklere temas etmemesine özen gösterin. Köşe kısımları temizlemek için yumuşak uçlu fırçayı kullanın.
- Süngerinizi köpüklü suyun içine daldırıp diğer jantlar için de aynı işlemi tekrarlayın. Tüm jantları temizledikten sonra tazyikli suyla iyice yıkayın. Jantlarınızda bulunan tüm kirler akıp gidecektir.
Jant Temizliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aracın güzel görünümü için yapılan jant temizliği doğru şekilde yapılmaz ise ciddi zararlara sebep olabilir. Araç motoru sıcaksa ve yıkama noktasına gelmeden önce çok kez fren pedalına basılmış ise fren diskleri çok sıcak olacaktır. Çok sıcak olan fren disklerine su tutulması disklerin yamulmasına sebep olur.
Yamulan fren diskleri de aracın frenleme esnasında titremesine ve dahası yalpalamasına sebep olabilir. O nedenle mutlaka aracınız soğuduktan sonra lastik ve jant temizliği yapmanız çok önemlidir.
Jant Parlatma Nasıl Yapılır?
Temizliğin ardından jantları parlatmak için jant cilası ve özel parlatıcı kullanmalısınız. Kirli jantlar için jant cilası kullanılmaz. Jant parlatma işlemleri için jant cilasını sürün ve iyice kurumasını bekleyin. Tamamen kuruduktan sonra yumuşak uçlu bir fırça ile özenli bir şekilde temizleyin. Ardından piyasada özel parlatıcı olarak satılan parlatıcı sprey veya şampuanları dökün. Şampuan kullanacaksanız tekrar su ile durulamalısınız. Parlatıcı sprey içinse herhangi bir yıkama işlemi gerekmez.
Arabanızın jantlarını sık sık temizlemek hem jantlara hem de lastiklere zarar verebilir. Dolayısıyla arabanızı rutin olarak yıkamak dışında detaylı bir jant temizliğini maksimum ayda 1 kez yapmanız tavsiye edilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir: Otomobil Far İçi Nasıl Temizlenmelidir?