Halen üretilmekte olan araçların çok büyük bir kısmı elektronik aksama sahiptir. Dolayısı ile devir ölçme, hız ölçme, yakıt durumunu tespit etme gibi sensörlerin ihtiyaç duyulduğu alanlar da elektronik aksamlar oldukça fazla kullanılır. Krank sensörü ( volan sensörü ) ise, motorun devir sayısını belirlemede kullanılır. Eski sistem araçlar da bu durum mekanik olarak ölçülürken artık yerini elektronik sensörlere bırakmıştır. Motorun devir sayısının bilinmesi ise bir araç kullanımında hayati değere sahiptir. Zira düzensiz vites geçişleri, devirsiz araç kullanımları ve buna benzer sorunlar aracınızın motor ömrünü azaltabilmektedir. Krank miline bağlı olan bu sensör verimsiz araç kullanımında sürekli olarak yeni hatalar çıkartabilmektedir.
Bunun yanı sıra motorunuz tamamen bozulmasa bile sürekli yeni sorunlar çıkartarak size masraf yaratabilir. En büyük sorunların başında gelen volan sensörüdür.
Yazı Başlıkları(İncele)
Volan Sensörü Arızası Nasıl Belirlenir?
Krank milinde meydana gelen herhangi bir arıza aracınızın sağlıksız veya verimsiz çalışmasına yol açabilir. En önemli sorunlardan biri olan volan sensörü arızası nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir;
- Aracınız ilk başta marş alır fakat sonrasında çalışmaz ise,
- Rölanti durumunda dengesiz devir alma durumunda,
- Yol üzerinde seyir halindeyken stop etme durumunda,
- Sesli ve titreşimli bir şekilde çalıştığında,
Volan sensöründe bir hata olmuş olabilir. Eğer zamanında tamir edilmez ise aracınız çalışmaz veya düzensiz çalışır. Hata belirlendikten sonra ya parça onarımı yapılmalı ya da parça yenisi ile değiştirilmelidir. Zira krank mili sensörü herhangi bir yerde tamir edebileceğiniz türden sorunlardan değildir. Tespit edilme yada hatanın olma ihtimalinin olduğu zamanlar da dahi mutlaka yetkili bir usta veya teknik servise başvurulmalıdır. Aynı zaman da bu sensör aracınızın diğer sensörlerine göre daha zahmetli ve iş yükü gerektirdiğinden fiyat olarak biraz daha masraflı olabilir. Hem masrafınızın daha da artmaması için hem de diğer sensör ve aksamlarında hata görmemesi için en ufak bir belirtide mutlaka yetkili bir yere göstermeniz gerekir.
Krank Sensörü Neden Bozulur?
Elektronik parçaların çoğunda olduğu gibi sensörler de zaman içerisinde bozulma yaşayabilir. Buna bir diğer etken araç kullanımı, hava şartları vb. örnekler de dahildir. Dolayısı ile elektronik parçaların uzun yıllar bozulmamasının sebebi aslında verimli bir şekilde kullanılmasından kaynaklıdır. Sensörler içerisinde bulunan herhangi bir elektronik parça ( direnç, bobin, entegre, vb. ) bulunduğu koşul itibari ile bozulabilir. Kesinleşmiş bir nedeni bulunmamaktadır.
Krank Devir Sensörü
Krank miline bağlı olan bu sensör arıza yaptığı zaman aracınızın bujisi maalesef ateşleme yapamayacaktır. Ateşleme olmayacağı için de hareket edemeyeceksiniz. Hatta yol üzerinde seyir halindeyken bu durum başınıza gelirse aracınız da ne kadar marşa basarsanız basın ilerleme olmayacağını göreceksiniz. Bunun en büyük sebebi pistonların ateşlenememesi. Krank devir sensörü aracın diğer sensörlerine göre çok daha öneme sahip. Zira direkt olarak hareketi sağlayan uzuvlardan olduğu için acil müdahale gerekmektedir.
Krank mili sensörü tüm araçlar da olmasada büyük çoğunluğunda motor bloğu ile şanzıman arasında ki bölgelerde yer alır. Bazı araçlar da kasnaklara kadar yer değiştirebilen krank mili ilk bakışta görülmeyebilir. O yüzden kendiniz ilgileniyorsanız motor bloğuna yakın bölgelere bakın mutlaka bulacaksınız.
Krank Devir Sensörü Çeşitleri
Otomobillerde iki tip krank sensörü kullanılmakta. Bunları aşağıda açıklayalım;
Manyetik Tip Krank Sensörü: Basit ve arıza riski en düşük olan manyetik sistemde herhangi bir elektronik devre bulunmaz. İçerisinde bulunan bir mıknatıs ve karşısındaki özel bir parça sayesinde oluşan manyetik alan değişimini motor beynine iletir.
Hall Effect Krank Sensörü: Abs, hız sensörü gibi birçok parçanın çalışma mantığında olan bu sistem düşük bir voltaja sahiptir ve içerisinde bulunan çok güçlü olmayan mıknatıs sayesinde motor beynine elektronik veri iletir.
Krank Devir Sensörü Fiyatları
Yaptığı iş bakımından hayati olan bu parçanın fiyatları nispeten uygundur. Her ne kadar parça bozulduğunda araba çalışmıyor olsa da krank devir sensörünü aracınıza göre değişmekle birlikte 100-400 lira aralığında satın alabilirsiniz.
Parçanın söküm takımı konusunda ne yazık ki bu kadar rahat olamıyoruz. Bazı araçlarda lifte kaldırdığınızda direk parçaya ulaşabilirken bazı araçlarda üst kapak sökmek, şanzıman indirmek gerekebiliyor. İşçilik için bu sebeple ortalama 50-400 lira aralığında diyebiliriz.
Eksantrik Kam Mili Sensörü Arıza Belirtileri Nelerdir?
Seyir halinde eksantrik kam mili sensörü arızalanırsa eğer motorunuz bir süre daha çalışmaya devam eder fakat durmanız halinde yada stop etmeniz halinde motor tekrar çalışmaz. Bu durumda ecu ( elektronik kontrol ünitesi ) acil durum moduna geçmiştir çünkü. Bu tarz bir durum yaşadığınız da bilin ki eksantrik sensörünüz bozulmuştur. Bu sorunlar ile ilgili bilmeniz gereken mekanik arıza kodları ise şöyle; P0340 – P0341 – P0342 – P0343 – P0344 kodlu hatalar belirlenerek yetkili kişi tarafından eksantrik kam mili sensörü tamir edilebilir. Unutmayın sensör çalışmayacağından ötürü devir saati de çalışmayacaktır. Dolayısı ile bir kere stop eden motor bir daha çalışmaz. ECU motoru sınırlamıştır çünkü. Böyle bir hata ile karşılaşma ihtimaliniz var ise seyir halinde temkinli davranarak en yakınınız da bulunan teknik servise mümkünse aracınızı durdurmadan gitmeye çalışın. Kırmızı ışık, acil durma gibi önemli durumlar da ise çekici çağırmak zorunda kalacaksınız.