Sürüş güvenliği ve yakıt tasarrufu için aracınızın lastik kontrolünü belirli zamanlarda yapmanız gerekir. Kontrolde temel olarak 3 ana aşama vardır. Bunlar; genel durum, lastik diş derinliği ve lastik basıncıdır.
Lastik markalarının ve uzmanlarının birçoğu bu kontrolleri sürekli gerçekleştirmenizi önermektedir. Bazı kişiler her yakıt alımında bazıları ise, her ay kontrol etmenizi önerir. Bu kontrolleri ne kadar sık yaparsanız, sürüş güvenliğiniz o kadar artacaktır. Lastik kontrolü nasıl yapılır ve lastik kontrolü ne zaman yapılır gibi sorulara cevap makalemizde yer almaktadır.
Yazı Başlıkları(İncele)
Genel Durum Kontrolü
Lastiğin dıştan genel kontrolüdür. Çatlaklar ve kabarıklar bu aşamada kontrol edilmelidir. Her şeyden önce bilmeniz gereken şey, bir lastiğin ömrünün araç üzerinde ortalama 5 yıl olduğudur. Lastikler hiç kullanılmasa dahi 5 yıl sonra özelliklerini kaybetmeye başlayacaklardır.
Lastik ömrü ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Lastik Diş Derinliği
Lastiklerin yasal olarak diş derinliği sınırı 1.6 mm’dir. Madeni para ile bu testi gerçekleştirebilirsiniz. 50 kuruşu lastiğin sırtına yerleştirmeniz gerekmektedir. Madeni parayı yerleştirdikten sonra Türkiye Cumhuriyeti yazısını görüyorsanız, yasal aşınma derinliğine ulaşmakta olduğunu gösterir. Yakın zamanda değiştirmeniz gerekmektedir. Lastik derinliği, 1.6 mm’nin altında ise araç Tüvtürk muayenesinden hiçbir şekilde geçemez. Bu durumda ağır kusurlu olarak kabul edilip, muayeneden kalır.
Diş derinliği çok azalmış olan lastiklerin yola tutunuşu azalacak, ıslak zeminlerde su tahliyesi zorlaşarak kaymaya daha eğilimli hale gelecektir.
Lastik Basıncı Kontrolü
Lastik basıncı kontrolü için en yakın benzin istasyonuna gitmeniz yeterli olacaktır. Eğer kendiniz gerçekleştirmek istiyorsanız, lastik basınç ölçer satın alabilirsiniz. Lastikler için önerilen basınç değerleri vardır. Bu değerler aracın kullanım kılavuzunda, sürücü kapısında ve yakıt deposu kapağının içinde yer almaktadır. Hava basıncı kontrolü, lastik soğukken yapılmalıdır.
Basıncın doğru ayarlanması gerekmektedir. Lastiğin içinde bulunan fazla hava aracın sekmesine, lastiğin patlamasına ve yol tutuşunun azalmasına sebep olabilmektedir. Lastiğin içinde bulunan az hava ise sürüş konforunu ve yakıt tüketimini olumsuz etkilemektedir.
