Araç muayenesi yapılırken araçta yangın tüpü, stepne gibi gereçlere bakılır. Son zamanlarda yangın tüpü olmayan muayenenin ağır kusurlu olup olmadığı ile ilgili farklı bilgiler verilmekte. Bu yazımızda yangın tüpü olmadan muayeneden geçer mi sorusunu yanıtladık.
Yazı Başlıkları(İncele)
Yangın Tüpü Olmadan Muayeneden Geçer Mi?
Güncel yasada araç muayenelerinde yangın tüpünün olmaması veya yangın tüpünün son kullanma tarihininin geçmiş olması ağır kusurlu olarak sayılmıyor. Araç muayene yangın tüpü hafif kusur mu sorusuna hafif kusurlu olarak yanıt verebiliriz. Hatta bazı istasyonlarda muayene sonuç belgesine hafif kusur dahi yazılmadığını söyleyebiliriz.
Muayenede İlkyardım Çantası Zorunlu Mu?
Diğer merak edilen sorulardan biri de araç muayenesine giderken ilkyardım çantasının zorunlu olup olmadığı. Yine yangın tüpü gibi aracınızın bagajında ilkyardım çantası olmasa dahi muayeneden geçebiliyorsunuz. Son düzenlemeler ile yangın tüpü ve ilkyardım çantası zorunluluktan çıkmış durumda. Ancak olası bir acil durum için mutlaka aracınızın bagajında bulundurmanızı öneriyoruz.
Yangın Tüpü Bulundurmamanın Cezası Var Mı?
İlgili trafik kanununa göre motorsiklet ve traktör hariç tüm motorlu araçlarda yangın söndürücü tertibatın bulundurulması zorunludur. Genellikle trafik kontrollerinde incelenmese de aracınızda yangın tüpünün bulunmaması cezai işlem uygulanmasına neden olabilir.
Ayrıca araç sınıfına göre farklı kapasitede yangın tüplerinin bulundurulması gerekir. Bu kapasiteler;
Binek araçlar, hafif ticari araçlarda; 1 KG
26 kişiye kadar yolcu taşıma kapasitesine sahip araçlarda; 2KG
26 kişiden fazla yolcu taşıma kapasitesine sahip araçlarda: 6 KG
olarak belirlenmiştir.
Yangın Tüpleri Kaç Yılda Bir Değişir?
Araç muayene yangın tüpü son kullanma tarihi de önemlidir. Araç muayenesinde yangın tüpü tarihi geçmiş ise yine hafif kusur olarak yazılacaktır.
Özel bir köpükten doldurulan yangın tüpleri, acil gelişen yangınlarda hayati öneme sahip. Doldurulduktan veya üretildikten sonra en fazla 3 yıl ömrü olan yangın tüplerinin zamanla basıncı düşmekte ve kullanımı zorlaşmaktadır. Aracınızda bulunan yangın tüplerinin basınçlarını belirli aralıklarla kontrol etmenizi ve dolum veya üretim tarihinden 3 yıl sonra mutlaka değiştirmenizi öneririz.
Araç Muayenesinde Yangın Tüpü Nerede Olmalı?
Genel olarak binek otomobillerde yangın tüpleri bagaja yerleştirilir. Ancak üst segment otomobillerde genelde şoför koltuğunun altında yangın tüpü bulunur. Bu sayede olası bir acil durumda sürücünün kolayca tüpü alarak yangına müdahale etmesi amaçlanır.
Tüvtürk muayenelerinde üretici standartları dikkate alınır. Eğer aracınızın fabrika çıkışında yangın tüpü sürücü koltuğu altında yer alıyor ise orada yer alması gerekir. Aksi halde hafif kusur olarak muayene sonuç belgesine işlenecektir.