Silecek neden ses yapar? Sorusunun birden fazla cevabı olabilir. Sileceğin ses yapmasının birden fazla sebebi olabilir. Olabilecek sebepleri aşağıda belirttik. Dilerseniz, sileceğin ses yapması problemini anlamak ve çözmek için detaylara geçelim;
Yazı Başlıkları(İncele)
Silecek Neden Ses Yapar?
Silecek ses yapıyor probleminin nedeni; aracınız ile uzun yol yapmadan ya da kış ayları gelmeden kontrol ettiğiniz antifirizli cam suyu ve silecekleri birkaç ayda bir kontrol ettirmediğinizden kaynaklanır. Gıcırtı türü sebeplerin temel nedeni bundan kaynaklanır.
Düşük ihtimal de olsa başka sebeplerden de kaynaklı olabilir;
- Nadiren de olsa fabrika hatası kaynaklı olma ihtimali olabilir.
- Soğuk günlerde dolgu macunu büzülmesinden kaynaklı gıcırtı türü sesler meydana gelebilir. Soğuk zamanlarda macun elastik özelliğini kaybeder.
- Macun değiştirildikten sonra cam gıcırtısı oluşabilir. Genelde yapışkan malzemenin kuruma süresi beklenmez, bu sebepten yapışma yeterli gelmez. Sabitleme tam oturmaz.
- Kaza gibi durumlarda onarımdan sonra, gövdeyi düzlerken yapılan ufak bir hata ses çıkarmasına neden olur.
Silecek Nasıl Değiştirilir?
- Adım 1: İlk olarak silecek değiştirmek ve daha rahat çalışabilmek için, silecekleri dik konuma getirin.
- Adım 2: Metal sileceklerin ön cama çarpıp zarar verme ihtimaline karşı, camı korumak için ön cama temiz bir bez serin.
- Adım 3: Lastik kısmı iskeletinden yavaş ve dikkatli ayırabilmek ya da lastiği tutan tırnak kısmı açmak için tornavida kullanın.
- Adım 4: Yıpranmış silecek lastikleri söküp yerine yeni aldığınız temiz silecek lastiklerini takın.
- Adım 5: Sileceğinizin bağlantı kollarına göre yapacağınız işlem değişecek.
Kanca Bağlantılı Kollar: Bağlantılı kollarda silecekleri değiştirmek için, kolu uzanabileceğiniz bir yüksekliğe kaldırın. Bağlantı parçasında yer alan kilitleri açıp, silecek kolunun merkezine hafif baskı uygulayıp eski lastikleri çıkarın.
Yeni silecek lastiklerini kancaya dikkatlice yerleştirin ve klik sesi gelesiye kadar bastırmaya devam edin.
Mandallı Kollar: Silecek kolunu yetişebileceğiniz yüksekliğe kaldırdıktan sonra lastiği tutan mandal tırnaklarını bastırarak itin ya da tornavida kullanın. Tırnak mandallar serbest kaldıktan sonra lastik kollarını yana doğru hareket ettirip yeni silecek lastiklerini mandala kilitleyin.
Düz Uçlu Bağlantı Parçalı Kollar: Silecekteki kilidi tornavida yardımı ile açıp lastiğin üzerinde yer alan tırnakları kaldırın. Eski lastiği yatay konumdan biraz yukarı doğru kaydırıp çıkarın. Yenisini kaydırarak yerleştirin ve hafif baskı uygulayarak takın.
Sileceğin Ses Çıkarmaması İçin Ne Yapmalıyım?
- Sileceğin ses yapmaması için mutlaka 6 ayda bir değiştirmelisiniz.
- Satın aldığınız malzemenin mutlaka kauçuk olduğuna dikkat edin.
- Sileceği ıslak bez ile silmeniz biriken pislikleri temizler ve ses yapmasını azaltır.
- Kullandığınız cam suyu deterjanı kaliteli olmadığı için ses çıkarmasına sebebiyet veriyor olabilir, cam suyunu güvendiğiniz bir marka ile değiştirin.
Yeni Silecek Neden Ses Yapar?
Yeni sileceğin ses yapması nadiren gözükse de genelde yeni macunların kuruma süresi beklenmeden takıldığı için kaynaklanır. Nadiren kaynaklansa da fabrika çıkışı kaynaklı bir hata olabilir.
Silecek Gıcırtısı Çözümü Nedir?
Silecek gıcırtısı çözümü için güvenilir marka ve kaliteli malzeme kullanılması gerekir. Kalitesiz ürünler ses hatta camda çizilmeye sebebiyet verebilir.
- Silikon lastik temizleyici kullanımı da sileceklerden ses çıkmasını önler. Genelde sileceklerin demir kısmı tamir edilip lastik kısmı değiştirilir. Böylelikle mekanizma bozulana kadar işlemi devam ettirebilirsiniz.
- Silecekleri mutlaka 6 ayda bir değiştirilmesi gerekir. Zaman içinde yıpranıp eskimeye başlayan silecek lastikleri görevini tam yerine getiremez ve ses çıkarmaya başlar.
- Kış aylarında silecek lastiği donup cama yapıştığı için elastik özelliğini yitirir. Bu tür durumlarda yeterli bilgiye sahip değilseniz, araca zarar vermemek için yetkili servise gitmeniz gerekir.
- Yaz aylarında kum, toz gibi pislikler sileceğin macuna girer. Bu tür durumlarda aracın camını ve sileceğini iyice yıkamanız gerekir.
En İyi Silecek Markası Hangisi?
Tarafımıza gelen sık sorulardan birisi de en iyi silecek markası hangisi oluyor. Birçok otomobil üreticisi fabrikasyon sileceklerinde Bosch markasını tercih etmektedir. Sessiz çalışan ve iz bırakmayan bu silecekler nispeten pahalıdır.
Ucuz bir çözüm olarak ise İnvells markası önerilebilir. Bosch markasının neredeyse çeyreği fiyatla satılan bu marka silecekler nispeten daha sesli ve kısa ömürlüdür.
Kendi aracım sürekli güneşte ve dışarıda durduğu için ortalama 6 ayda bir silecek değişimi yapıyorum, bu sebepli İnvells kullanmaktayım. Eğer aracınız için kapalı bir otoparkınız varsa Bosch silecekleri 2 yıl en iyi performansı ile kulllanabiliyorsunuz.
Sileceğin MACUNU tabiri nedir? Hayatımda ilk defa duydum böyle bir tabiri.
Merhaba,
Silecek macunu tabirinden kastımız sileceklerin cama sürten kısmı. Bazı araçlarda doğrudan o kısım satılıyor ve komple sileceği değiştirmeden yenileme yapabiliyorsunuz.