Otomobillerde motor beyni tüm sensörlerden gelen verileri analiz eder ve olası bir arızada motor arıza lambasını yakarak sürücüyü ikaz eder.
Motor arıza ışığı, yakıt sistemi, hava ve egzoz sisteminde oluşan bir arıza durumunda yanar. Yeni modeller birçok otomobilde arıza yol bilgisayarında tam olarak görülebilse de birçok otomobilde arıza tespit cihazı ile arızanın tespit edilmesi gerekir.
Yazı Başlıkları(İncele)
Motor Arıza Lambası Neden Yanar
Aracınız ile yolda gidiyorsunuz ve bir anda gösterge panelinde yandaki ışık yandı. Bu durumda sürüşe devam edebilirsiniz ancak kısa bir süre içerisinde mutlaka arızanın tespitini yaptırmalısınız.(Otomobillerde gösterge panelinde sürüş tehlikesi içeren arızalar kırmızı ikaz ile belirtilir.) Işığa sebep olabilecek olası arızaları sıralayalım;
- Eğer yakıt alımınızdan kısa bir süre sonra bu ışık yandıysa ilk ihtimal kalitesiz yakıt olmalı. Bazı istasyonlar standart dışı yakıt verebiliyor veya içerisinde su vs. bulunabiliyor.
- Oksijen sensörü, yanma odasına gönderilecek havadaki oksijen oranını ölçer. Bu parçanın yanlış ölçüm yapması veya bozulması durumunda araç zengin karışıma düşer ve yakıt ciddi oranda artar.
- Aracınızda bulunan egr valfi ve dpf sistemi arızalandığında doğrudan arıza lambasını yakacaktır. Bununla birlikte araçta çekiş düşüklüğü olacaktır.
- Egzoz sisteminde delik olması, katalitik konvertörün tıkanması sonucunda araç belirlenmiş emisyon değerlerini aşacağından motor arıza lambasını yakar.
- Motora iletilen havayı ölçen Maf sensörü de sıklıkla arızalanan bir parça. Arızası durumunda motora giden havayı ölçemeyen Ecu arıza ışığı yakar.
- Şaşırtıcı olsa da yakıt kapağı bu lambayı yakabilir. İstasyonda yakıt kapağının doğru kapatılmaması haddinden fazla buharlaşmaya sebep olur ve motor kontrol ünitesinin arıza olarak değerlendirmesine neden olur.
Motor Arıza Lambası Nasıl Söndürülür
Aracınızın motor arıza ışığı yandığında ecu o hatayı belleğine alacak ve silinmediği sürece arıza geçse dahi arıza ışığı yanmaya devam edecektir. Bu nedenle en yakın servise gitmeli ve orada obd portundan arıza tespit cihazını takıp sorunu saptamalı ve giderildikten sonra kaydı sildirmelisiniz.
Daha önce bir yazımızda anlattığımız arıza tespit cihazlarından bir adet alarak kolayca ve servise gitmeden araç beynine bağlanıp arızayı tespit edebilir ve silebilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT: Eğer arıza giderilmeden arıza kaydını silerseniz sonraki çalıştırmada araç tekrardan sistemi tarayacağından ışık yeniden yanacaktır.
Motor Arıza Işığı Kendiliğinden Söner Mi?
Özellikle yakıt kaynaklı arızalarda (lpgli araçlarda yakıt geçişlerinde, soğuk motorda vs.) motor ideal çalışma şartlarına ulaşınca ortadan kalkan sorunlarda arıza ışığı sönecektir. Ancak egzoz ve sensör arızalarında arıza lambası silinene kadar yanacaktır. Yalnızca yakıt kaynaklı problemlerde ışık sönebilir ama arıza kaydı olarak motor beynine işlenecektir.