Motor Neden Yağ Yakar? Yağ Yakan Motora Ne Yapmalı?

Eski ve bakımsız araçlarda sıkça görülen ve genellikle motor ömrünün bittiğine işaret eden, motor neden yağ yakar? sorusuna bu yazımızda yanıt vereceğiz.

Motor Neden Yağ Yakar?

Motorun yağ yakmasının birçok sebebi olabilir. İçten yanmalı motorlar çalışma esnasında çok yüksek sıcaklıklara ulaşırlar. Bu ısı, zamanında değişmeyen yağın özelliğini yitirmesine ve motorun dokunduğu kısımlarda tortu oluşturmasına neden olabilir. Bu tortular biriktikçe hareketi kısıtlayabilir ve hareketli parçalar arasında sürtünmenin artmasına neden olabilir.

Bu artan sürtünme, aşırı ısınmaya neden olabilir ve potansiyel olarak motora zarar verebilir. Ek olarak, zamanla yanmadan kaynaklanan kalıntılar yağı kirletebilir ve aracınızın motorundaki bileşenlerin yağlanmasında daha az etkili hale gelerek erken aşınmaya neden olabilir. Böyle bir durumda yağ seviyesi hızla azalır ve motorun yatak sarması adı verilen ciddi bir arıza meydana gelebilir.

şanzıman yağı

Yağ Seviyesi Ne Sıklıkla Kontrol Edilmeli?

Yağ seviyenizi ne sıklıkta kontrol etmeniz gerektiği ne tür bir araç kullandığınız ve arabanızı veya kamyonunuzu ne sıklıkta kullandığınız gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Genel olarak ayda bir yağ çubuğunu kontrol etmeniz olası riskleri erkenden fark edebilmeniz açısından faydalı olacaktır.

Motor Yağ Seviyesi Düşük Şekilde Kullanılabilir Mi?

Motorlar ortalama 4-7 litre arası yağ ile çalışırlar. Yağ çubuğunda görülen maksimum ile minumum çizgisi arasında genellikle 1- 1.5 litre fark olur. Aracınızın yağ seviyesi minimumun altına düştüğünde muhtemelen sarı yağ lambası yanacaktır.

Eğer bu şekilde sürüşe devam ederseniz;

  • Motor içerisindeki yağ basıncı düşecektir.
  • Turbo, egzantrikler gibi motora uzak olan hayati parçalar yetersiz yağlanacaktır.
  • Yağ miktarı azaldığı için yağ sıcaklığı artacak ve motorun aşınması artacaktır.
İlginizi Çekebilir  Külbütör Mekanizması Nedir? Ne İşe Yarar?

Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?

Motorun yağ yakıp yakmadığını anlamanın bir yolu, yağ çubuğunu kontrol etmektir. Yağ çubuğunda düşük yağ seviyesi varsa veya yağ koyu ve kirli görünüyorsa, bu motorun yağ yaktığının bir göstergesi olabilir. Ek olarak, egzozunuzdan duman çıktığını veya yakıt verimliliğinin düştüğünü de fark edebilirsiniz. Motorunuzun yağ yakıyor olabileceğini düşünüyorsanız, en kısa sürede bir servise götürmeniz önemlidir, böylece aracınızda akut hasara yol açmadan önce sorunu teşhis edip düzeltebilirler. Aşağıdakileri yaparak motorun yağ yakıp yakmadığını da anlayabilirsiniz:

  • Motoru çalıştırın ve birkaç dakika rölantide bırakın.
  • Egzoz borusundan duman gelip gelmediğini kontrol edin. Varsa, bu motorda yağ yandığının bir göstergesi olabilir. (Genellikle bu duman mavi ve benzeri bir renkte olur.)
  • Ardından, motor bölgesinden gelen herhangi bir damlama veya sızıntı olup olmadığını görmek için kaputun altını kontrol edin.

Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, sorunu teşhis edip çözebilmeleri için aracınızı mümkün olan en kısa sürede bir tamirciye götürmeniz önemlidir. Bunlar motorun yağ yakıp yakmadığını anlamanın sadece birkaç yolu. Motorunuzun yağ yakıyor olabileceğini düşünüyorsanız, sorunu en kısa sürede bir tamirciye götürmeniz önemlidir, böylece aracınızda önemli bir hasara yol açmadan önce sorunu teşhis edip çözebilirler.

Motorun Yağ Yakma Problemi Nasıl Çözülür?

Motorunuz yağ yakıyorsa, sorunu çözmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Bir olasılık, piston segmanlarını değiştirmektir. Bu genellikle motorun sökülmesini gerektirir. Sanayide genellikle rektefiye denilen bu işlem sonrasında mutlaka yağ pompasının da değiştirilmesi gerekir.

Bazı durumlarda sadece motorda segman değişimi yapılarak yağ yakma problemi ortadan kaldırılabilir ancak segman atma işlemi kalıcı değil maalesef geçici bir çözümdür.

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here